Как се стига от Норвегия до Родопите с колело Улф Гундерсен обикаля Европа с електрически велосипед, в България гостува на Слънчевата ферма в хасковското село Тънково

Михаела КИРЧЕВА

Едно от нещата, заради които си обожавам работата, са срещите ми с хора – истински екземпляри и разговорите, завладяващи и обогатяващи. Един такъв човек е норвежецът Улф, стигнал с велосипед от родината си до България, изминавайки 5 хиляди километра, на две гуми, с 20 кг багаж и много приключенски дух.

Кралство Норвегия е държава в Северна Европа, три пъти по-голяма по територия от България. И 40% от тази територия попадат в Северната полярна област. Суров климат и изключителна природа – това знам аз за Норвегия.

Улф Гундерсен е роден в Норвегия, в малко градче в Норвегия. Почти цял живот работи като шофьор на камион и обикаля с него из Европа, докато не претърпява инцидент – пада от платформа и си чупи и двата крака, а коленете му са раздробени. Следват множество операции, физиотерапии и дълъг период на възстановяване, след който Улф се пенсионира по болест. И така, на 44 годишна възраст, Улф се оказва с норвежка пенсия и без ангажимент за работа. Свободен и с достатъчно пари, за да се реши да ги използва за приключения.

С електрическо колело

Така се ражда идеята му да обиколи Европа. Замисля се, че ако го направи с автомобил, ще бъде прекалено скъпо. С обществен транспорт не толкова скъпо, колкото ограничаващо – маршрути, разписания – а и автобусите не ходят до най-красивите места.

„Да видя Европа без да съм разорен.“

Като човек, никога не карал колело, попада на разкази на други пътешественици.

Избира да си купи електрическо колело на марката Giant, тъй като гаранцията им е международна – където и да се развали, в която и държава да се намира, техен представител ще поправи колелото или ще смени счупената част. С първото колело Giant Е+2 прави обиколката от Норвегия до Гибралтар и обратно – 11 000 км.

За тази обиколка вече е с по-висок клас колело – Giant Е+1, оборудвано с две батерии и трейлър, в който се вози възрастния приятел на Улф – куче Кане Корсо, на 13 години. С него пътуват заедно до Полша, където Доналд (кучето) умира от старост. Улф оставя трейлъра в Полша и продължава сам с колелото и багажа си по международния път EuroVelo 6, следвайки поречието на река Дунав. В България влиза през Русе. През Дунавската равнина към Варна, Бургас, Ямбол и през Сакар в Източните Родопи при нас –

в Слънчевата ферма в село Тънково.

Питам го как му се е сторила България – хора, природа, икономика. Най-мъчно му е, че вижда толкова разрушени сгради и изоставени имоти. „Няма ли кой да се грижи за тези имоти?“ В подредена Норвегия това вероятно е немислимо, но тук сме България – разградени дворове, изоставени къщи и ниви, към които хора като Улф не могат да останат равнодушни.

Впечатлението му е, че от север на юг хората в България стават по-гостоприемни. More tolerant – това беше думата, която използва. Варна, каза, ми прилича на Швейцария. Хората се интересуват само от пари и имат труден живот. Слизайки към Бургас усещаш повече топлина. В Слънчев бряг се почувствал добре дошъл, но пък „там е прекалено натоварено, има много трафик. От Ямбол на юг е друга България – не само ландшафтът се променя, но и хората те приемат с усмивка и живо се интересуват какво точно правиш тук.“ Като нас с Васко.

За мен Улф е щастлив човек. Бих искала някога да съм като него – да имам възможност да си купя електрическо колело и да обикалям света. Според него, електрическото колело ти дава свободата да се наслаждаваш на местата, през които преминаваш, вместо да влагаш всичките си усилия във въртенето на педалите.

И пак според него, само от разговорите му с най-различни хора по маршрута си, е успял да „продаде“ близо 20 електрически колела на марката Giant. Все на хора от третата възраст, предимно в Холандия и Испания. Вдъхновил е и други да поемат по неговия път, със същото колело, просто споделяйки опита си и удовлетвореността си от ползването му.

Ето как изглежда пътуването на Улф в цифри:

  1. Тегло на колелото с 1 батерия – 22.6 кг.
  2. Тегло на втората батерия – 5 кг.
  3. Тегло на багажа – 20 кг.
  4. Една батерия издържа 100 км.
  5. Време, необходимо за зареждане на 1 батерия – 4 часа.
  6. Изминати км на ден, когато е бил с трейлър и куче – 80 км.
  7. Изминати км на ден без трейлър и куче – 100-120 км.
  8. Разстояние от старта в Норвегия до Черно море в България – 5000 км.
  9. Разстояние от Черно море до Барселона – 2300 км. с 11  000 м. денивелация.
  10. Очаквана обща дължина на обиколката на Европа – 12 000 км.
  11. Цена на колелото с включена 1 батерия 4800 евро.
  12. Цена на 1 брой батерия – 1100 евро.

 

Михаела Кирчева е автор на „Нов живот“. Тя е сред малкото специалисти в сферата на туризма, работещи в област Кърджали. Тя е местен човек, влюбен в природата и познавач на забележителностите в региона. Завършва Езикова гимназия и „Международен туризъм“ във Варна. През 2005 година регистрира една от първите туроператорски фирми. От 2015 г. заедно със съпруга си Васил Флоров управлява къща за гости в Гняздово на язовир Студен кладенец и база за летни детски лагери и селски туризъм „Слънчевата ферма“ в хасковското село Тънково. Други нейни истории може да научите от сайта rodopski-hroniki.com

🔽Последвайте ни и във Facebook🔽

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *