Кметът Изет Шабан откри обновената експозиция на барутчийницата в Ардино Новата експозиция е проектирана от режисьора Емил Михов

Гюнер ШЮКРИ

Обновената експозиция на барутчийницата, която се намира до сградата на музея в Ардино, беше официално открита в рамките на програмата на третото издание на „Дните на Ардино – 2023“. Лентата прерязаха кметът на община Ардино инж. Изет Шабан, председателят на Общинския съвет Сезгин Байрям, историкът, режисьор Емил Михов, проектирал новата експозиция в барутчийницата и уредникът на музея Танер Чобанов.

„Изключително ми е приятно да открием изцяло подновената експозиция в старата барутчийница. Тя е единствената запазена в автентичния си вид подобна сграда. Тук са експонирани бурета за барут, различни оръжия от времето на нейното функциониране, дървени съоръжения, а интерактивни мултимедии разказват за барутчийниците, тяхната функция, както и за експонираните оръжия.  В най-близко време ще се обнови и пространството около барутчийницата, за да бъде едно приветливо и хубаво място за посетителите. Тук туристите ще имат възможността, освен барутчийницата, да посетят и музея на тютюна“, заяви Изет Шабан. Той изказа своите искрени благодарности към Емил Михов за оказаното от тях професионално съдействие за обновяването на експозицията. „Ще продължавам заедно да направим хубави неща в полза на хората“, каза още Изет Шабан.

От своя страна Емил Михов изтъкна, че е обиколил много места в страната и познава всички музеи. „Вие живеете в един от най-красивите краища в България. Хората тук са много радушни и топли. Имате рядко срещан кмет в лицето на Изет Шабан, който иска и знае в каква посока да работи. Поздравявам го!“, заяви Михов.

Уредникът на музея Танер Чобанов уточни, че барутчийницата в Ардино построена в края на XVIII – началото на XIX век. Представлява неголяма, но изящна каменна постройка от близо 60 квадратни метра. Тя е със статут на архитектурно-строителна недвижима културна ценност – паметник на културата.

🔽Последвайте ни и в Facebook🔽

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *