Откриха кулинарния фестивал в Ивайловград, продължава и днес

Валентина ИВАНОВА

  • Ще готвят майстор готвачи от България, Франция, Турция и Гърция
  • Събитието се провежда в местността «Дупката»

В петък вечерта в местността «Дупката» откриха традиционния и любим за ивайловградчани фестивал на традиционните храни, поминък и занаяти «Кулинарното наследство на Тракия ”. Тази година е юбилейното, 10-то негово издание.

Организатори са община Ивайловград, Народно читалище «Пробуда» и Общински исторически музей». За първи път се включва и организацията «Slow Food».

Повече от 50 занаятчии и търговци подреждат днес своите щандове. Там ще се предлагат лютеница от куртовска капия, крафт бира, студено пресоване на ядкови малса, бонбони от трахана, бърканица, зелник под връшник, баници, баклави, тутманици, клинове, плодове и зеленчуци, както и мед, тахан, билки, вино и ракия. Занаятчии ще демонстрират направа на домашен сапун и други местни обичаи.

Посетителите ще опитат специално приготвеното за 300 души ястие френския готвач от побратимения френски град Лонго. Характерни национални блюда ще покажат и гостите от Гърция и Турция. Ще се вклюбат и българските шеф готвачи Юри Велев и Николай Илиев и колегата им от «Слоу фуд» Денков.

Ще има забавления за най-малките с цирковите артисти Играчка-Плачко и много други изненади.

Вечерта са концертите на фолклорната певица Надя Казакова и титаните от група «Акага».

 

🔽Последвайте ни и в Facebook🔽

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *