Баклава по 100-годишна рецепта от Планинец победи в кулинарния фестивал в Ивайловград Гостите от Франция и Турция получиха званието „Посланик на традициите“

Нов живот

Началото на септември остави най-красивите и вкусни спомени от Десетото юбилейно издание на Фестивал „Кулинарното наследство на Тракия“ – два фестивални дни сред природата на местност „Дупката“ край Ивайловград.

Автентичните храни и занаяти, представени по време на фестивала, напомниха на всички, че традициите ни не са просто забравени истории, а живо наследство, което трябва да се уважава и поддържа. Изработката на кукерски маски, приготвянето на лютеница, направата на сапун и много други умения, бяха вдъхновяващи демонстрации на стари занаяти, които се предават от поколение на поколение, а целта на фестивала е точно това – да запазим традициите живи.

Тази година, големият победител в кулинарната фиеста, за цялостно представяне, се избра от посетителите на фестивала. След дълго гласуване, публиката избра представителите на село Планинец, които освен с оригинална декорация на щанда, впечатлиха с баклава по 100 годишна рецепта, кафе върху пясък и още много кулинарни изкушения.

Наградите не спират дотук. Жури оцени и останалите гозби и занаяти:

Най-добро тестено изделие – село Свирачи, за техния традиционен зелник под връшник; награда за Био продукт – „Тинтява Експлорейшън“, за производство на мед; демонстрация на ястие – Държавно горско стопанство – Ивайловград, за приготвено от тях чеверме; демонстрация на обичай – село Гугутка, за представяне на обичая „Седянка“; демонстрация на занаят – Лъджа, за представяне на процеса за създаване на кукерски костюм; най-автентично ястие – „Пенсионерски клуб “Малоазийска зора“ – Бургас.

Модерен прочит на автентична храна предложиха от Ядкови масла „Пиел“; Сладко изкушение – село Планинец, за приготвена баклава по 100 годишна рецепта; От бабината изба – Теменужка Матева, за работилничка за бонбони с трахана; Сърцето на сцената – Тракийски хор „Яни Попов“, които изпълват всяка една сцена със заряд и енергия.

Специални награди получиха още МИГ Любимец-Ивайловград за благотворителност, Дом за стари хора-Ивайловград за събирателска дейност, Детска градина – Ивайловград за детско кулинарно творчесто, село Белополяне за автентично ястие, село Доситеево за презентация на автентични карталачета и село Ламбух за разботилца за витаминено творчество.

Специална грамота получи и Стайка Манолчина, за създаване на емблематичния символ на фестивала – житен клас.

Гостите от Франция и Турция, които правят този фестивал толкова интересен и международен, получиха званието „Посланик на традициите“.

Наградата получи също село Куртово Конаре. Награди „Най-дългогодишен участник“ спечелиха Лъджа, село Свирачи и село Плевун.

Награди „Партньор на фестивала“, получиха хората, които са дясната ръка на „Кулинарното наследство на Тракия“. Това са Емил Върбанов и Камелия Чолакова – дългогодишни партньори, които подкрепят фестивала още от първото си издание.

Десислава Димитрова – основател на Slow Food в България, които за първа година вземат участие във фестивала; Георги Събев / Georgi Sabev – съветник по земеделие, рибарство и международна търговия в Европейския парламент.

Приз “Партньор на фестивала” взе още Богдана Богданова – директор на Общински Исторически Музей Ивайловград.

Празничните дни завършиха с участието на фолклорната певица Надя Казакова и група “Акага”.

🔽Последвайте ни и във Facebook🔽

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *