Проф. Овчаров ще популяризира културно-историческия туризъм и археологическите обекти в Ардино За това се договориха с кмета инж. Изет Шабан

Гюнер ШЮКРИ

Кметът на община Ардино инж. Изет Шабан проведе среща с археолога проф. Николай Овчаров. Една от важните теми по време на разговора бе възможности за реализиране на съвместни инициативи за популяризиране на културно-историческия туризъм и археологическите обекти на територията на общината.

Кметът Изет Шабан запозна археолога с историята на Ардино, туристическите, природни и културни забележителности, както и с плановете на ръководството на Общината за бъдещото развитие на града. От своя страна проф. Овчаров изрази готовност за съвместна работа. Той подчерта, че община Ардино има огромно разнообразие на природни, археологически, културни и исторически забележителности и проявява  интерес към два обекта, а имено: Късноантичната и средновековна крепост „Патмос‘ при устието на река Боровица и Средновековната крепост в местността „Асара“ до с. Башево. В края на срещата кметът Изет Шабан връчи на археолога проф. Овчаров почетен плакет, който съдържа послания за мир, заедност и толерантност на три езика (български, турски и английски).

По-късно проф. Овчаров посети първия в България музей на тютюна в Ардино. Той бе посрещнат от уредника на Общинския музей Танер Чобанов. Известният археолог разгледа новооткрития музей на тютюна, който е разположен на втория етаж на Общинския музей на площ от 340 кв. м и представя пътя на тютюна от нивата до фабриката. Той посети и обновената експозиция на Старата барутчийница, която се намира до сградата на музея. Припомняме, че двата обекта бяха открити от кмета на община Ардино инж. Изет Шабан в рамките на третото издание на „Дните на Ардино 2023“.

🔽Последвайте ни и в Facebook🔽

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *