Фермерски пазар ще има утре в  Хасково

Златка Михайлова

Съюз ът за възстановяване и развитие – Хасково организира  фермерски пазар на производителите и преработвателите на земеделска продукция. В Деня на Хасково-  8 септември в пазара   ще се включат местни земеделски производители, които предлагат разнообразие от плодове, зеленчуци , билки, мед,  преработени месни и млечни продукти.

Всеки знае, че в интернет нелегалната търговия процъфтява, всичко се купува и продава – от плодове и зеленчуци до мляко, сирене, месо, сланина, вино и ракия. Всеки продукт е с етикета   „фермерско“, „домашно“, „чисто“, „екологично“, „без добавки“ . Така рекламирани храни се продават и на  нерегламентирани пазари, където липсват необходимите условия и контрол за правилното съхраняване на храните, особено през лятото. В този смисъл фермерските пазари са една добра алтернатива – за производителите да достигнат пряко до клиентите, а за потребителите – да купуват качествена, свежа, законно произведена, добре съхранена и проверена храна. Те  имат вече 10-годишна традиция в новата ни история  и набират популярност, а ролята им за културата на вкусното и здравословно хранене  става все по-голяма.  Особен интерес сред гражданите  през последните години предизвикват биохраните, които се произвеждат от местните фермери и които се радват на непрекъснато увеличаващо се внимание.

За съжаление все още фермерските пазари не са достатъчни и не са напълно устойчиви. Една част от тях се организира от утвърдени в тази област кооперации или общини, а друга част  са дело на ентусиасти или неправителствени организации като хасковския  Съюз  за възстановяване и развитие.

За да имат устойчиво бъдеще, фермерските пазари трябва да бъдат подкрепени устойчиво от потребителите на първо място, от общините и основно от Министерството на земеделието, смятат в СВР, които канят на утрешния пазар и посетители от съседни региони.

Фермерският пазар в Хасково е част от инициативата за подпомагане на предприемачеството в областта на собствената преработка на качествени земеделски продукти в транграничние регион   Хасково, Смолян , Кърджали  и  Еврос – Гърция, финансирана от европейската програма Интеррег.

🔽Последвайте ни и във Facebook🔽

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *