Затвориха магистралата Солун-Атина заради потопа в Гърция В Лариса има тежко наводнени предградия

Магистралата от Солун до Атина отново бе затворена, движението се насочва към Козани. Причината е прелялата река Пиниос при Лариса. Вчера тя достигна рекордните 10 метра и нивото й продължаваше да се вдига. Кварталите около реката бяха предварително евакуирани. Центърът на Лариса е незасегнат, но има тежко наводнени предградия. Нивата на водата в в четири квартала са се покачили между два и половина до три метра, каза говорителят на противопожарната служба Янис Артопиос, цитиран от в „Катимерини“.

В района на Тесалия реално преляха 5 реки – цели села там буквално изчезнаха под вода. В засегнатите места няма ток и вода. Над 2000 души са спасени. Стотици са блокирани – до някои все още не са достигнали провизии.

Бурята „Даниел“, която според метеоролозите е най-лошата, ударила Гърция от началото на воденето на статистика през 1930 г., вилнее от три дни, оставяйки диря от разруха след рекордна лятна гореща вълна, която предизвика огромни горски пожари. Домове бяха отнесени от порои, мостове се срутиха, пътищата станаха непроходими, електропроводи паднаха и посевите в плодородната Тесалийска равнина бяха унищожени.

В медиите в страната се повдигат въпроси дали защо не са взети поуки от предишно подобно бедствие, как защитните диги на някои места се оказали твърде слаби.

Източник: segabg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *