Българският фермерски съюз разпространи позиция по повод думи на премиера Николай Денков

Българският фермерски съюз (БФС) разпространи своя позиция до медиите по повод думи на премиера акад. Николай Денков, който коментира готвените протести от страна на производителите на зърно в България.

Остро осъждаме използваната квалификация от премиера акад. Николай Денков, че земеделските производители са терористи затова, че отстояват правата си. Протестите са демократично средство за изразяване на позиция и защита на интересите във всяка страна – член на ЕС“, пишат в позицията си от организацията. От БФС припомнят още, че са член и на европейската земеделска организация „КОПА – Коджека“.

„Правителството и земеделският министър Кирил Вътев вече 100 дни отказват да си говорят с браншовите организации за проблемите и оказването на помощ. Изцяло имаше липса на комуникация. Решиха да седнат на масата за преговори, когато дойде време за протести“, коментира Георги Стоянов, председател на БФС, цитиран в съобщението. Според него заради липсата на диалог целият сектор излиза заедно на общ протест.

Пред журналисти тази сутрин премиерът Николай Денков определи като напълно несъстоятелни аргументите на зърнопроизводителите, с които се обявяват против вдигането на забраната за внос на зърно от Украйна. „През последните два дни те започнаха да се държат като терористи. Използват фалшиви аргументи, поставят искания – незабавно да се случи това, ако не го направите, ще блокираме държавата. Аз с терористи не преговарям“, каза Николай Денков.

По-късно премиерът заяви, че отправя втора покана към представителите на зърнопроизводителите за среща, след като от бранша отклониха първата. От бранша подготвят протести на няколко места в страната в понеделник.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *