ЕК няма да удължи временните ограничения за земеделския внос от Украйна

Европейската комисия съобщи, че няма да удължи временните ограничения за земеделския внос от Украйна, чието действие изтича днес в полунощ. След края на този срок Украйна се съгласява да въведе мерки за избягване на затрудненията на европейския пазар, се посочва в съобщението, цитирано от БТА.

Заключението на комисията е, че са отпаднали трудностите, изпитвани до неотдавна от България, Румъния, Словакия, Полша и Унгария. ЕК и засегнатите държави от ЕС, Украйна и Молдова са се договорили Киев да въведе в следващите 30 дни лицензи за износ на земеделски стоки. От утре украинската страна ще следи износа на четири групи стоки, за да предотврати изкривяване на пазара в съседните държави от ЕС.

ЕК ще се въздържа от налагане на ограничения, докато мерките на Украйна са в сила и работят напълно, се отбелязва в съобщението. Комисията наложи временните ограничения за украинския внос от 2 май, като преди това засегнатите държави бяха въвели едностранни мерки. При въвеждането на европейските мерки на засегнатите страни бяха изплатени обезщетения.

Полша ще наложи от полунощ удължаване на забраната върху вноса на украинско зърно, след като Европейската комисия реши днес да не предприема такава стъпка.

„Полша ще удължи забраната. Няма да слушаме Берлин, Туск и Вебер“, заяви полският премиер Матеуш Моравецки пред агенция ПАП.

„Ще удължим тази забрана (. . .) въпреки несъгласието на Европейската комисия. Ще го направим, защото е в интерес на полския фермер“, заяви Моравецки, цитиран от Ройтерс.

Веднага след това стана ясно, че Унгария и Словакия също удължават забраната.

По-рано пък унгарският премиер Виктор Орбан обяви, че Унгария, Румъния, Полша и Словакия ще продължат забраната за внос, ако ЕК се откаже от мярката.

Източник: Епицентър

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *