Пчеларите застават до зърнарите, излизат и те на протест

Пчелари също ще се присъединяват към протеста на зърнопроизводителите. Те са недоволни от вноса на украински пчелни продукти които според тях не отговарят на изискванията на Европейския съюз и се продават много по-евтино в сравнение с българските.

Стефан Стефанов от Варна е пчелар от 13 години и се грижи за над 100 кошера. Твърди, че през последните години да отглеждаш пчели е губене на време. Освен постоянно падащите изкупни цени на меда проблем пред българския пчелар са и високите цени на консумативите, предаде БНТ.

„Проблемът е такъв, че отпадна забраната за внос на селскостопанска продукция от Украйна – зърно и мед, от което ние сме особено потърпевши. Цената в момента, изкупната, на едро е от 3.20 до 3.80 лева на килограм, докато преди две-три години беше 6 лева и нагоре. С влизането на украинския мед в България цената се срина рязко, дори не изкупуват нашия мед на едро“, заяви Стефан Стефанов.

Украински и китайски мед се предлагат като български, посочи Стефанов и добави, че вкусовите качества на чуждия мед са много по-ниски.

По думите му при тях не спазват европейските изисквания за отглеждане, третиране и лечение на пчелите.

Българските пчелари питат защо, за разлика от България, в страни като Полша, Чехия и Унгария има защитни механизми за земеделските производители и не се допуска дъмпинг от страна на украински селскостопански стоки.

Източник: dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *