Денков подаде ръка на протестиращите: Готови сме да подновим диалога във всеки момент Премиерът увери, че всички стоки от Украйна ще бъдат допълнително преглеждани от БАБХ

Готови сме да подновим диалога във всеки момент, обяви премиерът акад. Николай Денков на извънреден брифинг в Министерски съвет, свързан с готвените утре големи земеделски протести в цялата страна.

Министър-председателят отрече да има заплашвани от полицията фермери и посочи, че е разпоредил на вътрешния министър единствено да следи за реда и мирното протичане на готвените протести.

Той изтъкна, че правителството никога не е отказало диалог с организациите в аграрния сектор. Още на 25 юли е имало среща с 35 организации от животновъдния сектор, на която е присъствал освен министъра на земеделието и министърът на финансите.

На тази среща почти всички организации са подкрепили отпадането на забраната за вноса от Украйна, каза Денков.
„Готов съм да се извиня ако някого съм засегнал, уважавам всеки производител, който произвежда храната ни, но няма да се извинявам на другите, които са получили лъвския пай от милиардите помощи и голяма част от тези хора са в сърцето на организацията на този протест, а на тях не виждам за какво да се извинявам“, заяви премиерът на въпрос готов ли е да се извини заради думите си, в които оприличи протестиращите като терористи.

„В информационния шум в последните два дни не бяха чути няколко факта, които са важни. Първо, правителството никога не е отказвало диалог с организациите в аграрния сектор. Още на 25 юли се срещнах с представители на 35 организации в животновъдния сектор, на срещата присъстваха освен земеделския министър, и министърът на финансите Василев. На тази среща с малки изключения всички присъстващи организации подкрепиха отпадането на ограниченията за Украйна. Представители на сега протестиращите участваха в 5 срещи, които бяха организирани от министър Вътев“, посочи Денков. Същите организации участват и в работните групи по стратегическия пан в земеделието и са в постоянен контакт с министъра.

Кабинетът е готов за диалог с представителите на организациите във всеки един подсектор в земеделието, за да се види какви са специфичните проблеми и решения, добави Денков.

Премиерът увери, че от утре всички стоки внос от Украйна ще бъдат допълнително преглеждани от БАБХ.

Денков подчерта, че след разговора с украинския премиер е станало ясно, че ние трябва да кажем от кои стоки какви количества трябва да приемем. “Това е решение, което кабинетът иска да приеме, след обсъждане със съответните браншови организации. Именно за това поканих организациите, за да обясним какъв е смисълът на споразумението и заедно да търсим решение. Те вместо да се отзоват на поканите ни протестиращите поставиха ултиматуми и заплашиха със създаване на блокади“, коментира Денков.

В България не са се допускали и няма да се допускат продукти, които са вредни за здравето, каза на брифинга премиерът Денков. Той посочи, че ще има стриктни проверки на внесените от Украйна стоки, включително и заради войната. Денков цитира данни, според които от 1 октомври 2022 г. до 3 май 2023 г. Българската агенция по безопасност на храните е проверила 575 пратки зърно, внесени от Украйна. Той подчерта, че в нито една не са открити вредни вещества. Само в една пратка е имало „складови вредители, които нямат общо с войната в Украйна“. Допълнително преглеждани ще бъдат всички стоки, когато от утре влезе в сила отпадането на забраната за внос на зърно, посочи още Денков.

Кабинетът вече започна промяна на методиката, по която се разпределят субсидиите. Тази мярка с цел да се подпомогнат българските земеделци”, коментира премиерът. Денков подчерта, че уважава труда на всички земеделци и производители и е готов да работи с всеки един от тях.

dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *