Шахматистката Нургюл Салимова откри новата учебна година в Стопанската академия в Свищов

Нургюл Салимова, вицешампион от Световната купа по шахмат за жени в Баку, откри новата учебна година в Стопанска академия (СА) „Димитър А. Ценов“ в Свищов. В Аула „Проф. Д. Бъров“ шахматистката отправи приветствие към първокурсниците. За мен е чест да съм днес сред вас, в първия ден от моята академична кариера. Спортът е голяма част от моя живот, но мисля, че е полезно човек да се развива и в други области и смятам, че Стопанска академия в Свищов е правилното място за мен. Пожелавам на всички успешен старт и печеливш финал, заяви Нургюл Салимова.

Салимова, която е студентка първи курс в специалност „Маркетинг“ в свищовската академия, получи от ректора проф. Мариана Божинова парична награда в размер на 1000 лева от фондация „Димитър Ценов“, както и ваучер, който покрива всички семестриални такси до края на обучението ѝ. Нургюл получи и комплект с необходимите учебници и учебни материали.

Днешният ден е специален, тъй като днес ние ставаме съмишленици и съотборници в едно ново пътуване към знание, развитие и постижения, каза в словото си ректорът на СА „Димитър А. Ценова“ проф. Мариана Божинова. Вашият избор да се образовате в едно от най-престижните икономически висши училища в България доказва че имате смелостта да следвате вашия ум и сърце, отбеляза Божинова. Заедно трябва да създадем обучаваща и обогатяваща среда, в която идеите да бъдат разменяни свободно, дебатите да бъдат стимулирани, а иновациите да бъдат подкрепяни,  допълни ректорът.

Официален гост на откриването бе Андрей Цеков, министър на регионалното развитие и благоустройството, който поднесе поздравления към студентите и преподавателите. В словото си той заяви, че откриването на всяка учебна година бележи преклонение към познанието, а познанието е най-ценният ресурс, който ние като човечество познаваме. Изключително съм щастлив да видя събрани в тази зала както апостолите на познанието, така и учениците, младостта и бъдещето – хората, на които разчитаме да променят България към по-добро и да донесат добруване, благоденствие и развитие за всички нас, каза министър Цеков.

Като възпитаник на Стопанската академия, за мен е чест и гордост да ви поздравя с началото на академичната година. Като областен управител съм удовлетворен, че вашата образователна институция има утвърдени лидерски позиции, каза Ивайло Здравков, областен управител на област Велико Търново. Той посочи, че Стопанската академия остава едно от най-добрите висши училища в страната, където традициите и иновациите в науката и образованието си дават среща в името на просперитета на възпитаниците. Тя е емблема на град Свищов, символ на младостта, дързостта и прогреса, отбеляза Здравков.

По време на церемонията по традиция бе награден отличник на випуска с грамота и парична награда в размер на 1000 лева, връчена от кмета на община Свищов д-р Генчо Генчев. С всеки изминал ден България има все по-голяма нужда от вас. Тя има нужда от умни, можещи, знаещи и креативни граждани и аз мисля, че Стопанската академия ще ви подготви за утрешния ден, каза Генчев. Сега е моментът всички заедно да направим така, че не само на думи, а с дела да поставим висшето образование като основна ценност, защото е доказано, че най-добрата инвестиция за здрав народ и държава е именно инвестицията в младите хора, заяви той.

Благодарствен молебен за здраве отслужи архиерейският наместник на Свищовска духовна околия отец Руслан Личев.

Тържественото откриване на новата учебна година завърши пред сградата на Ректората, където ректорът проф. Мариана Божинова и министър на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков поднесоха цветя пред паметника на Димитър Апостолов Ценов.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *