Петя Цонева и Димитър Кондузов представиха новите си стихосбирки в родното село на Ивайло Балабанов, под Илинденския връх

Нов живот

В родното село на Ивайло Балабанов Хухла, под Илинденския връх, двама автори представиха своите нови стихосбирки – “Млада поезия” на 13 годишния Димитър Кондузов от Хухла и “Люлката на живота”, представена от носителят на първата награда в Национален конкурс за поезия „Ивайло Балабанов“ Петя Цонева.

“Това съм аз, Димитър Кондузов, на 13 години. Родният ми град е Ивайловград, но от три години живея със семейството си в село Хухла – родното село на баща ми. В Хухла започна всичко. В Хухла усетих енергията на природата и вдъхновението към поезията. Там въздухът е просто по-различен. През първата година от преместването си почти не пишех, а това, което изливах върху страниците с мастило, не считах за нещо специално. Но благодарение на тях – моето семейството, приятели и учители – усетих силата. И не се отказах.

Продължих.

Мина време, минаха седмици и месеци. Престраших се. Започнах все по-често да изразявам себе си в стихове. Тогава ми дойде идеята, че може би трябва да запазя и съхраня моите мисли – моите стихове на сигурно място. А какво по-сигурно място от книгата?

И ето че сега тя е тук, в ръцете ти, читателю. Благодаря на моето семейство, баща ми Петър, майка ми Вероника и брат ми Марин, учителя ми по български език и литература госпожа Златина Матева!“ – Споделя Димитър Кондузов в първата си стихосбирка “Млада поезия”.

„Посвещавам на онзи южен, български край, до който се стига през лабиринт от завои; където хълмовете са вкаменено море, а през лятото са покрити с диви орхидеи; където белият Одрин прилича на утринна мъгла, а границата е зелена гънка в планината; на връх Илинден слизат небесни огньове, а хората са пазители на последната крепост на земята ни. Да, България не свършва там. Тя започва оттам. Поклон пред големия Ивайло Балабанов.“

С тези думи, Петя Цонева представи новата си стихосбирка „Люлката на живота“, посветена на Ивайловград. Поетесата е носител на първата награда в конкурса на Ивайло Балабанов през 2022 г.

🔽Последвайте ни и в Facebook🔽

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *