Приключи проекта за подготовка на Стратегия за водено от общностите местно развитие на МИГ общини Момчилград и Крумовград за периода 2023 – 2027 година.

МИГ общини Момчилград и Крумовград приключи с изпълнението на дейностите по проект BG06RDNP001-19.610-0023 “Подготовка на Стратегия за водено от общностите местно развитие (СВОМР) на МИГ Момчилград – Крумовград за периода до 2027 г.“

В рамките на шест месеца по проекта се осъществиха следните дейности:

Проведени две информационни срещи за най-малко 10 участника и извършени шест публикации в регионални медии с цел популяризирането на процеса на разработка на СВОМР;

Проведени четири обучения на екипа на МИГ, в т.ч представители на заинтересованите страни и местни лидери за предстоящите възможности през новия програмен период, свързани с прилагането на подхода ВОМР

В рамките на дейност 3 се изготвиха 2 броя проучвания и анализи на територията на МИГ общини Момчилград и Крумовград. Първото проучване и анализ включва преглед на социално-икономическото развитие на територията на МИГ и отражението му върху областното развитие. Второто проучване и анализ е посветено на потребностите на местните общности, за да може да залегнат правилните мерки в СВОМР на МИГ „Момчилград-Крумовград“. Проведе се и анкетно проучване с цел ангажиране на хората и насърчаване те да изразят мнението си. Извършените задълбочени проучвания и анализ се използваха като отправна точка при формулирането на приоритети за развитие и залагането на мерки в стратегията за ВОМР.

В рамките на последната дейност се изготви Стратегията за ВОМР на МИГ общини Момчилград и Крумовград за периода 2023 – 2027. В хода на дейността се организираха и проведоха 2 работни и 4 информационни срещи за консултиране с местната общност. Проведоха се и две обществени обсъждания на подготвената Стратегия.

Разработената  Стратегия за Водено от общностите местно развитие е документ определящ основните мерки и интервенции, които ще бъдат включени в проектите, предлагани чрез МИГ общини Момчилград и Крумовград за периода  2023 -2027 г. Стратегията се базира на постигнатото от МИГ общини Момчилград и Крумовград до момента и се предвижда да е многофондова. Проекти ще могат да бъдат финансирани по пет различни програми:

Стратегически план за развитие на земеделието,

Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“

Програма „Развитие на човешките ресурси“

Програма „Околна среда“

Програма „Образование“

Очакванията са новия програмен период  да даде допълнителна възможност  на местния бизнес, земеделските стопани и публичните институции да подобрят  облика на Общини Момчилград и Крумовград, отчитайки местните ресурси и потенциала за предприемачество.

–––––––––––––––––– www.eufunds.bg ––––––––––––––––––
Този документ е създаден в рамките на Административен договор РД №50-141/20.04.2023 г., който се осъществява с финансовата подкрепа на подмярка 19.1 „Помощ за подготвителни дейности“, мярка 19 „Водено от общностите местно развитие“ от Програмата за развитие на селските райони 2014 – 2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *