Пленер в Хухла или арт-училище за малки и големи предлага Мара Латева /Видео/ Тя е известна българска художничка и скулпторка, а талантът й се простира отвъд границите на страната. Показвала е свои творби у нас, в Унгария, САЩ и Великобритания

  • Деца и възрастни да посегнат към четката, да нарисуват “своята картина“, така, както я виждат, казва Латева, която има опит и в преподаването на изобразително изкуство

Златка Михайлова

Да се организира пленер, който да събере художници в рамките на станалия традиция културен фестивал „Мистериите на Хухла“. Това е идеята на художничката Мара Латева, която през септември гостува с изложба в уютния двор на  Костадингеоргакиевата къща в Хухла, събра много посетители и получи поздравления за своето изкуство, вдъхновено от българската земя.

Още веднъж искам да благодаря на  отдадения на духовността инициатор Иван Бунков за прекрасната възможност да покажа картините си на изключителния фестивал „Мистериите на Хухла“, тази година белязан от 110-тата годишнина от Разорението на тракийските българи, казва Латева.

Като дете тя е запомнила спомените на баба си от Хухла и на дядо си от Камилски дол, бежанци в трагичната 1913 г, които се заселват в село Сива река, днес в община Свиленград. Разказите им за буйната Арда и преминаването и с каик е оставило отпечатък и в нейни творби.

Мара Латева е родена в Свиленград, завършила е тамошната  гимназия „Д-р Петър Берон“, след което получава диплом от  Великотърновския университет „ Св.св. Кирил и Методий“, специалност скулптура.  Днес тя е  известна българска художничка и скулпторка, а талантът й се простира отвъд границите на страната. Показвала е свои творби у нас, в Унгария, САЩ, Великобритания.  Самостоятелни изложби е уреждала в България, Австрия, Турция, активно е  участвала в пленери в страни в Европа. Нейни картини и пластики  са притежание на колекции в много страни. Основава собствена художествена галерия за  скулптура, живопис и графика.

Мара Латева

На изложба в галерия „Щайнер“, която се намира на най-старата улица в австрийската столица, миналата година Латева показа 25 творби, обединени под мотото „Синхрон“. Тя е подбра живопис, графика и скулптура, сътворени през различни периоди. Фигурални композиции, приказен еднорог и фламинги, пластика „Пролет“, графики в характерната цветова гама на художничката и други образи  видяха посетителите. Актуално звучи името на една от картините й и сега – „Миротворци“.

Последните и картини са сътворени под впечатлението от загадките на  тракийски светилища в Източните Родопи, от  тайните на древни истории по тези места.

След изложбата в Хухла възхитата и е събрал скално-култовият праисторически комплекс Ковил с причудливите му форми, все още неразгадани от науката. Вече съм започнала да пренасям на платната това, което видях , и което остави у мен дълбоки следи, казва художничката, която дава примери на сполучливо осъвременяване на  митологичното и митологизиране на съвременността. Тя има вътрешната нагласа да  изобразява различни природни феномени. На една от картините и например може се види най-голямата ледена пещера в света – Айризеенвелт в австрийските Алпи, която със своите прекрасни образувания привлича хиляди туристи.

Докато  в слънчевата есен рисувала вдъхновено в ателието си и на открито в курорта Св. Влас, към творбите  и – завършени и незавършени – проявили интерес и хора, които се оказали с корени в Източните Родопи. Разговорите с  тях затвърдили родилата се в Хухла нейна идея инициативният комитет на фестивала да организира пленер. Мястото е прекрасно за рисуване на открито. Може да се поканят и деца, и възрастни да посегнат към четката и палитрата и да нарисуват “своята картина“, така, както я виждат, допълва Латева, която има опит и в преподаването на  изобразително изкуство.

Пленер в Хухла или арт-училище за малки и големи… Ще бъде вълнуващо! Очаквам с нетърпение следващата есен, казва художничката, неочаквано стъпила в родното място на своите деди, и обикнала го завинаги.

Организаторите на фестивала „Мистериите на Хухла“ приемат предизвикателството и ще направят всичко възможно догодина да открият изложба от нарисуваните в пленера творби.

Снимки: Христо Христов и Янко Найденов

🔽Последвайте ни и във Facebook🔽

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *