New York Times: САЩ са разработили системи за ПВО, които комбинират западни оръжия със съветски компоненти

САЩ са разработили системи за противовъздушна отбрана, които комбинират западни оръжия със съветски компоненти, които все още се използват в Украйна, съобщава New York Times.

По-специално става дума за съветските пускови установки „Бук“, които са пригодени за използване на американските ракети Sea Sparrow, и съветските радари, които ще се използват с американските ракети Sidewinder. Адаптирана е и ракетната система „Ястреб“ от времето на Студената война – тази седмица тя беше използвана за първи път на бойното поле в Украйна.

Хибридните системи за противовъздушна отбрана бяха подложени на тестове във военни бази в Съединените щати през последните няколко месеца и трябва да бъдат доставени в Украйна тази есен, казаха американски военни лица. Тези хибридни системи за противовъздушна отбрана, известни още като FrankenSAM, „помагат за запълването на критични пропуски в системата за противовъздушна отбрана на Украйна, което е най-важното предизвикателство, пред което е изправена Украйна днес“.

През последните 20 месеца Западът достави на Украйна набор от системи за противовъздушна отбрана, включително модерни системи Patriot и IRIS-T, танкове, оборудвани със зенитни оръдия, и повече от 2000 ракети Stinger. Миналата седмица германският канцлер Олаф Шолц обяви, че правителството му ще достави на Украйна още три системи за противовъздушна отбрана, включително една Patriot, като част от така наречения „зимен пакет“ на стойност около 1,5 милиарда долара.

В четвъртък администрацията на президента Джо Байдън обяви това ще предостави на Украйна още един пакет военна помощ на стойност 150 милиона долара, включително допълнителни боеприпаси за три типа системи за противовъздушна отбрана – включително ракети Sidewinder за една от системите за противовъздушна отбрана FrankenSAM.

Миналата година украинските власти поискаха от съюзниците да намерят резерви от ракети за около 60 съветски пускови установки „Бук“ и радари, които лежаха празни в арсенала на Киев. Знаейки, че за Запада ще бъде трудно да се сдобие с произведени в Русия боеприпаси, Украйна предложи преобразуването на тези пускови установки в зенитни ракети с калибър на НАТО, прехвърлени на Съединените щати.

Кан Касапоглу, анализатор по отбраната в базирания във Вашингтон институт Хъдсън, каза, че това адаптиране на съветските оръжия с по-модерни западни ракети е добър начин да се помогне на Украйна „да запази арсенала си за дългата война, която предстои“. Според Касапоглу това също „дава възможност да се приложат на практика оръжия, които събират прах в складовете на страните от НАТО“.

Факти.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *