Изселници от Бурса и Измир отглеждат тикви-гиганти в Млечино

Гюнер ШЮКРИ

След рекордното поевтиняване на турската лира спрямо щатския долар и еврото много наши изселници в Турция идват да живеят в родните си места. Сред тях са и Юмюгюсюм Чънар и брат й Хълми Емин от Измир и Бурса, които всяка година прекарват в ардинското село Млечино 8 месеца.

„В чейндж бюрата в Кърджали обмених 1 000 турски лири  за 65 лв. Пред 10-15 години за същата сума получавах 1 000 лв. В Турция всичко много поскъпна. Тук си имаме къща с големи градини, където отглеждаме зеленчуци и плодове“, сподели Хълми Емин. Той уточни, че тази година особено богата е реколтата от тикви. „Както в моята градина, така и в градината на сестра ми в махала „Бранево“ има огромни тикви. Засадихме ги в началото на май. От тогава до сега полагаме постоянни грижи за растенията. Обилно и редовно ги поливаме, използваме натурална тор. Това е тайната за добрата реколта! С грижа и любов всичко става! Ще ги откъснем когато се влоши времето, преди да падне сланата“, споделиха изселниците от Турция. Те уточниха, че тиквите им имат много отличен вкус.

Тиквите са чудесна диетична храна, които традиционно се отглеждат в Родопите. Семената им действат благоприятно на бъбречни заболявания и за приятни занимания в свободното време.

🔽Последвайте ни и във Facebook🔽

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *