„Дънди“ мощно подкрепя развитието на малкия и средния бизнес в община Крумовград

Валери КОВАЧЕВ

През 2015 година между  „Дънди Прешъс Металс Крумовград“ ЕАД и община Крумовград е подписан Меморандум за разбирателство. Във връзка с това през 2019 година е създаден „Фонд за подкрепа на и насърчаване на микро, малък и среден бизнес в община Крумовград. До момента общо усвоените средства 5 829 330 лева. От Фонда вече са подкрепени 58 проекти. Разкрити са 130 работни места. Това стана ясно в Деня на отворените врати за журналисти в „Дънди Прешъс Металс Крумовград“ ЕАД на 10 ноември.

Целта на фонда е осигуряване на устойчиво икономическо развитие на община Крумовград чрез подпомагане на предприемачеството.  Инвестицията в дейността на Фонда дава мощен тласък в развитието на района, като намаляване на безработицата, увеличавате на доходите на населението, завръщане на жителите на общината от различни краища на страната и чужбина.

Общият размер на целевото финансиране на допустимите инвестиционни разходи /общият размер на отпуснатите банков кредит и грант/ за всеки индивидуален проект не може да надхвърля левовата равностойност на 200 000 евро, в които не се включват оборотните средства и самоучастие.

В Деня на отворените врати на журналистите бяха показани няколко цеха, открити с финансовата подкрепа на Фонда. Неизползваеми стари тютюневи складове са преустроени в промишлени зона. Или както казват тук бизнесът  възкръсва. Най-напред е открит цех за ПВЦ и алуминиева дограма, след това автосервиз и цех за пране на килими. Предстои откриването на още един цех за ПВЦ и алуминиева дограма, в който ще се произвеждат и конструкции за оранжерии. Ще има и цех за производство на спортни екипи. Почти е готово за пускането на фамилно заведение за хранене.

🔽Последвайте ни и във Facebook🔽

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *