Ресми Мурад: Седем кмета от седем възможни, постигнахме нашата цел! Сега ще търсим диалог и с колегите от другите партии, и с избирателите, дори да не са гласували за ДПС

Валентина ИВАНОВА

– Г-н Мурад, гледайки резултатите на ДПС в област Кърджали, може да се каже, че сте един горд и щастлив областен партиен лидер. Постигнахте ли всички цели, които си поставихте?

– Постигнахме нашата цел 7 кмета от 7 възможни. Освен това имаме квалифицирано мнозинство в шест общински съвета. Само в Кърджали не ни достигна 1 съветник – представителите на ДПС в местния парламент са 27. В предишния мандат те бяха 23.

– Бяхте ли си поставили задачата за квалифицирано мнозинство в седемте общински съвета?

– По-скоро в Кърджали искахме да спечелим изборите за кмет на първи тур и да имаме мнозинство в общинския съвет, което и направихме.

В Ардино от 29 съветника ДПС има 25, срещу 23 в предишния мандат. В Джебел качихме на 27 от 29, в мандат 2019-2022 бяха 20. В Кирково от 29 взехме 24 срещу 22 преди. В Крумовград от 29 постигнахме 25, преди имахме 23. В Момчилград от 27 ДПС има 22 срещу 20 в стария мандат. В Черноочене от 17 имаме 16. Само 1 съветник от ГЕРБ успя да влезе.

– Предизборната кампания започна за ДПС с две изненади, довели до издигане на нови лица за кметове на общините Черноочене и Кърджали. Мнозина предричаха сътресения, които да се отразят на изборните резултати, но това май не се случи…

– Новите лица се приеха с категорична подкрепа от нашите привърженици. В Черноочене Айджан Ахмед печели с 93%. Ерол Мюмюн спечели кметската надпревара с над 60 на сто. За сравнение Хасан Азис получи 51% на последния вот, в който участва.

– ДПС не даде и много кметства на другите партии…

– Да, така е. В област Кърджали има 369 кметства, от които ДПС печели 358 на първи тур. Миналия път бяха 203 от 240. Останалите 11 кметове на кметства – 7 бяха независими кандидати, като двама – във Велишане и Срединка бяха подкрепени от ДПС. В кърджалийските села Сестринско, Сватбари, Гняздово, ардинското Търна и чернооченското Йончево спечелиха независими кандидати. ГЕРБ взеха три кметства от 369 – Припек, Еровете и Стоманци и БСП – в Божурци, община Черноочене.

– Някои от вашите конкурентни партии смятат, че вотът е бил чисто етнически…

– Не водихме кампания за привличане само на етнически гласове. Ние призовавахме всички избиратели да подкрепят нашите кандидати, защото те познават добре проблемите на съответните територии. В община Кърджали, например, има населени места със смесено население, но и там спечелиха нашите кандидати.

– Предвид мнозинството си в седемте общински съвета, ще търси ли ДПС диалог с останалите партии или ще налага своето мнение от позицията на силата?

– Общинските съветници на ДПС ще търсят диалог и с колегите си от другите партии, и с избирателите, дори да не са гласували за Движението. Ще дадем възможност да се чуят и техните искания и, съобразно възможностите на общините, да търсим решение за всички проблеми.

– С резултатите на последния местен вот, вдигнахте много летвата в подкрепата за ДПС, какви ще бъдат следващите ви цели, накъде повече?

– Следващата цел на ДПС е да тръгне да решава проблемите на хората. Към настоящия момент правим анализ на постигнатите резултати. А за следващите избори ще говорим, когато те са на дневен ред.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *