МВР-министърът: Няма да ставам изкупителна жертва на дългогодишните проблеми в БФС. Няма да подам оставка

  • „Затова именно се учудвам на искането за моята оставка. Защо? Защото хиляди служители на МВР си свършиха работата. Ако аз подам оставка, това означава да ги предам“, коментира Калин Стоянов

Вътрешният министър Калин Стоянов заяви на брифинг, че няма да подаде оставка.

„Редно е да направим обобщение на ситуацията от снощи. Всички станахме свидетели на безпрецедентен погром в центъра на София. Само навременната реакция на служителите на СДВР и жандармерията осуетиха по-сериозни щети и дори жертви. Затова именно се учудвам на искането за моята оставка. Защо? Защото хиляди служители на МВР си свършиха работата. Ако аз подам оставка, това означава да ги предам. Не смятам, че министърът на вътрешните работи трябва да бъде изкупителна жертва за дългогодишните проблеми в БФС“, подчерта Стоянов, цитиран от БНТ.

„Няма полиция по света, която да стои безучастно и да гледа как се руши общинско и лично имущество. Действията, които бяха предприети снощи от служители на СДВР и Жандармерията, бяха реципрочни на агресията от страна на крайни фенове, чиято цел определено беше да окървавят протеста. Заставам зад всички служители, които снощи с риск за живота си предотвратиха нещо много по-сериозно. Само за час бяха потушени безредици, които в някои европейски страни се превръщат в масови такива. В същото време не приемам действията на единици служители, които превишиха правомощията си и не се справиха със задачата – да не се поддават на провокации. Именно затова директорът на СДВР вече е назначил вътрешна проверка по цялата ситуация. Всеки, който е превишил правата си, ще понесе своята отговорност“, посочи Калин Стоянов.

Стоянов благодари на полицаи, които помагаха на пострадали при сблъсъците.

„Бяхме подготвени за всякакви действия от страна на феновете, неслучайно в центъра на София бяха разположени близо 1600 полицаи. Провокаторите се появиха по-късно. Съгласно закона за Министерството на вътрешните работи оперативното ръководство е поверено на главния секретар. И с това отговарям на въпроса – защо министърът не е бил на място. Аз съм част от политическото ръководство на МВР и като такъв не следва да ръководя оперативното взаимодействие със служителите на терен. Но през цялото време съм бил във връзка с главния секретар на МВР и с директора на СДВР“, обобщи вътрешният министър.

Стоянов съобщи, че не е бил на заседанието в Министерски съвет, защото по същото време е бил на изслушване в парламентарната комисия по въпросите за Шенген. След нея е имал среща в МВР със седем директори на граничните подразделения в страната, с които е обсъдена миграционната обстановка.

„Не съм бил нито на кръчма, нито на дискотека. МВР е консултант на филм за телефонни измами, който съвсем скоро ще тръгне по кината. Това е сериозен проблем за нашето общество и присъствието ми там беше в работен порядък, а не да се забавлявам“, каза министърът.

Снимка: БГНЕС

Източник: fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *