Народното събрание ще направи трети опит да гласува вота на недоверие в сряда

Народното събрание и днес не успя да събере кворум, за да вземе окончателно решение по вота на недоверие към правителството. Така вотът на недоверие към кабинета „Денков“ остана да виси, поне до следващата сряда, за когато е насрочено следващото заседание на парламента.

Макар че тази сутрин пленарната зала беше пълна, едва 78 депутати се регистрираха на заседанието. Последва втори опит за начало на пленарния ден, който отново беше неуспешен – регистрираха се по 1 депутат от ГЕРБ и от „Възраждане“, 55 от ПП-ДБ и 21 от БСП за България.

Това даде повод на „Възраждане“ и ИТН да обвинят левицата, че подкрепя кабинета „Денков“ след като осигуряват кворума.

Междувременно от ГЕРБ и ДПС заявиха, че не им е работа на осигуряват кворума на ПП-ДБ след като вчера беше отхвърлено предложението за отпадането на дерогацията за руския петрол.

Ето част от политическите реакции:

Цвета Рангелова, ПГ на „Възраждане“:

„Ние не сме част от кабинета. Нямаме задължение нито да пазим кабинета, нито да осигуряваме кворум за това дали той ще продължи да работи. Вие виждате поведението на БСП какво е. То прави всичко възможно, за да оцелее този кабинет“.

Тошко Йорданов, председател на ПГ на ИТН:

„Залата е пълна, но няма кворум. Интересното е, че 20 човека от БСП гласуваха „за“. Предполагам, че когато се случи да има кворум, те ще подкрепят правителството, така че ще ви помоля да не броите БСП като опозиция по отношение на кабинета“.

Корнелия Нинова – лидер на БСП:

„Виждам, че колегите са доста изнервени. Да се успокоят и да взимат разумни решения. Тези, които днес не се регистрираха и нямаше кворум, спасиха правителството. Дадоха време на сглобката до сряда да продължават да си извиват ръцете и да се договарят кой, на кого, какво ще даде, за да продължи правителството или да падне. Нашата позиция е ясна и категорична – внасяйки вот на недоверие, ние искаме оставката на правителството“.

Бойко Борисов – лидер на ГЕРБ:

„Ние не сме партия, която осигурява кворум. Това е първата партия на избори подред. И ние кворум не осигуряваме на тези, които решиха да пада правителството. Да се откажат от правителството, само заради петрола? Що не действаха така с газа? Помните ли как се смени „Газпром“ за една нощ, за един ден? Понесохме огромни щети, но всички казаха: „Свободата струва скъпо!“. Каква е разликата между русикя газ и русикя петрол ми кажете – не отиват ли парите все към Кремъл?“

Делян Пеевски – председател на ПГ на ДПС:

„Вчера казахме – нека видим какво те ще осмислят. Ако те, с „Възраждане“, с БСП са една коалиция вече, да си гласуват каквото си искат – да пада, да става – то си е тяхно решение. За мен, като гледам – Варна и проектът, който се готви в София – те са заедно. Няма нищо срамно да си го кажат. Вчера г-н Костадинов каза, че има сватба и те са булката и каза, че не бил взел булката. Аз не смятам, че сме взимали тази булка, халал му е – да си я взима.

Не бих подкрепял правителство, което работи против евроатлантизма и ако те продължат да работят с Възраждане и БСП – да, няма да ги подкрепяме.

„Лукойл“, трябва тази дерогация веднага да отпадне, защото се финансира с милиарди режима на Путин. Абсолютно искаме да отпадне и седим зад това. С това, което вчера г-н Петков каза, че е готов да жертва правителството, вече съм убеден, че те имат личен интерес от „Лукойл“.

„Лукойл“ е руска компания. Виждаме кой си говори с нея- премиерът и шефът на кабинета – частни разговори. Проверете кой оръжеен търговец им е направил срещата с „Лукойл“ и комисионните как вървят – Христов му фамилията“.

Източник: bntnews.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *