Изпращаме бронетранспортьори на МВР на Украйна НС даде зелена светлина на споразумението

Депутатите одобриха Споразумение между МВР и Министерството на отбраната на Украйна за безвъзмездно предоставяне на бронирана транспортна техника.

Споразумението е в изпълнение на гласуваното на 21 юли т.г. от Народното събрание решение за предоставяне на Украйна на бронирана транспортна техника с наличното към нея въоръжение, както и резервни части за обслужването й, с отпаднала необходимост за нуждите на МВР. Обемът и вида на техниката и резервните части са описани в приложение към споразумението, което има поверителен характер.

По време на дебата от БСП и“Възраждане“ се обявиха против даряването на бронетранспортьорите, защото според тях България има нужда от тези машини.

Левият Иван Ченчев настоя, че е правилно наличното оборудване, което имаме, да се ползва, защото това изисква обществения интерес.

Христо Гаджев от ГЕРБ опонира, че МВР ще продължи да разполага с нужната техника за дейността си.

Ивайло Мирчев от ДБ отсече, че 40 години седи тази техника по складовете и е била използвана много рядко или никога.

„Не струва 1 милиард лева тази техника, говорим за бронетранспортьори на около 40 години, а ние получаваме компенсация от ЕС за цялата техника, която даряваме“, посочи той.

„До момента сме дарили на Украйна много малко, но Киев е купила въоръжение и боеприпаси за над 5 милиарда лева“, каза Мирчев.

dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *