Община Кърджали ще участва в създаването и дейността на втора местна инициативна група

През програмен период 2021 – 2027 община Кърджали ще участва в създаването и дейността на местна инициативна група (МИГ) по подхода „Стратегия за водено от общностите местно развитие“ (СВОМР). Съгласие за това дадоха на днешното си заседание общинските съветници в Кърджали.

Тя ще обхваща територията на община Джебел и част от населените места на община Кърджали. Като сдружение с нестопанска цел, ще осъществява общественополезна дейност и ще включва възможно най-широк кръг от представители на различните заинтересовани страни от местната общност, включително представители на уязвими групи и малцинства.

„Основните мотиви за създаване на Местна инициативна група на територията на двете общини са свързани с възможностите за активизиране на местни хора за решаване на проблемите на територията, за засилване на диалога и сътрудничество и осъществяването на съвместни действия на публичния, частния и гражданския сектор“, каза пред присъстващите в залата кметът Ерол Мюмюн.

Това ще е втора МИГ, която работи на територията на община Кърджали, казаха за БТА от отдел „Рроекти в общинска администрация. Първата е „Стамболово – Кърджали 54“, която функционираше в програмен период 2014 – 2020 и която е кандидатствала и чака одобрение за програмен период 2021 – 2027. Сред поставени цели, по които работи, са подпомагане развитието на селските райони в сферите на конкурентоспособността, опазването на околната среда и природните ресурси, подобряване качеството на живот и разнообразяване на икономическите дейности в селските райони; развива и утвърждава европейските практики и подходи за децентрализирано развитие на селските райони; стимулира въвеждането на нови методи и ресурси за развитие на селските райони.

🔽Последвайте ни и във Facebook🔽

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *