Учениците от Крумовград хвърлят светлина върху миналото чрез вестник Излезе първият брой за годината, посветен е на индустриалеца Георги Чалбуров

Нов живот

Учениците от СУ „Васил Левски“ – Крумовград, които са част от клуб „Историкон“, стартират дейностите, свързани с вестник „Исторически бюлетин“, като за трета порена година започват издаването и разпространението му.

Първото издание за тази година учениците посвещават на Георги Чалбуров – бежанец и индустриалец, който е свързан с историята на Крумовград. Дългогодишен депутат от Крумовградска околия, а също и тютюнотърговец, който има трудна съдба и трагичен край, но винаги помага на хората, които имат нужда.

През новата учебна година ученическият вестник е с обновен дизайн и разширен екип, в който участват учениците от VIIIв и IXв клас, профил „Обществени науки“. Главен редактор и през тази година е Елена Петрова от IXв клас, като за подготовката на материалите се грижат учениците от същата паралелка. Учениците от VIIIв клас отговарят за разпространението на бюлетина, като постепенно се подготвят за работа и по самия вестник. От тази година клуб „Историкон“ има ново лого и девиз, който гласи „ Светлина върху миналото, визия за бъдещото“.

Ръководителят на клуб „Историкон“ Илиян Тосков, старши учител по история и цивилизации, е убеден, че работата по такъв тип проекти мотивира учениците, развива и надгражда техните умения за критичност на мисълта, анализиране и обработка на информация, работа в екип, а също и комуникативните умения, защото учениците сами разпространяват бюлетина сред местната общественост.

Продължаването на работата по историческия вестник показва, че все повече ученици имат мотивацията и желанието да се занимават с проекти, които са свързани с обществените науки, а познаването на обществено значимите личности, събития и факти е от ключово значение за изграждането на едно гражданско активно общество, което да има необходимия потенциал, за да просперира.

🔽Последвайте ни и във Facebook🔽

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *