Кметът Себихан Мехмед влиза с летящ старт в новия управленски период Мотивирана от доверието на избирателите, тя споделя пред „Нов живот“, че ще работи все така активно за развитието на Крумовград и на общината

Интервю на Валентина ИВАНОВА

  • Г-жо Мехмед, спечелихте доверието на крумовградчани и продължавате като кмет на общината за шести пореден мандат. Като гледам как изглежда Крумовград – обновен център, ремонтирани улици и тротоари и т.н., то май няма какво още да се прави…

 

  • Много се свърши, но имаме започнати проекти, които предстои да финализираме през този мандат. Закупихме три микробуса и регистрирахме общинско предприятие за осъществяване на градски транспорт. Местният парламент възложи на дружество „Крумовица“ обществен превоз, обхващаш кварталите „Запад“ и „Изгрев“, селата Вранско, Полковник Желязово, Едрино. Надяваме се преди Коледа да се осъществят първите курсове. Другата идея от миналия мандат е изграждане на многофункционална зала. Ще надградим съществуващата сграда в спортния комплекс и там ще настаним игрища за волейбол, баскетбол, хандбал. Имаме такива терени на открито, сега ще направим и на закрито, за да може хората да спортуват целогодишно. Помещенията няма да се отдават под наем, а ще се ползват свободно от гражданите. За целта ще кандидатстваме в Министерството за младежта и спорта, което да поеме половината от финансирането, а останалата част ще бъде от общинския бюджет.

  • Миналата година обявихме намерението да изградим плувен комплекс с три басейна. Вече е проведена процедура и е сключен договор с фирма изпълнител. Започва разчистването на терена, до дни ще започнат изкопните работи. Планираме на мястото да  има басейни с размери 50 х 25 м и 25 х 12,5 м, както и един малък за децата. Там ще се постори обслужваща сграда и летен бар за удобство на посетителите.

  • Не успяхме да реставрираме сградата на музея, който има нужда от ремонт на покрива. Дълго чакахме съгласие от Министерството на културата, тъй като тя е обявена за недвижима ценност. Вече го получихме и предстои да се заемем с подмяна на керемидите, щом времето позволи.

Обновената хижа

 

  • Явно политиката на общинската власт е да осигури условия на гражданите да спортуват. Но имате ли идея да подкрепите професионалния футболен клуб „Крумовград“ за изграждане на стадион, който да отговаря на изискванията на Първа лига?

 

  • Мислим в тази посока. Нашето желание е съществуващия стадион да не бъде развален, за да се направи нов, само за футбол. Не искаме да се унищожат игрищата за мини футбол, волейбол, баскетбол, тенис на корт. Още повече, че общината е заделила 400 хиляди лева, за да изгради нова поливна система, да се смени тревата и по този начин да се улесни поддържавенот на стадиона. Ако футболният клуб се върне във Втора лига, стадионът ще отговаря на изискванията. Общината е предоставила игрището безвъзмездно за ползване. Но, ако остане в Първа лига, ще се наложи изграждането на ново съоръжение. Ние подсказахме на ръководството на клуба, че като неправителствена организация може да кандидатства в Министерството на младежта и спорта за изграждане на нов стадион. В клуба обаче нямат нито проектна, нито финансова готовност.

 

  • Министерството на финансите създаде инвестиционна програма за общински проекти. Ще се възползва ли от тази възможност община Крумовград?

 

  • Вече подадохме проект за продължаване на т.нар. Крайбрежна улица. Миналата година изградихме една част покрай река Крумовица, започваща от началото на града. Във втория етап планираме да свържем входа на Крумовград с пътя за Токачка. Там ще се изградят пешеходни алеи, велоалеи, кътове за отдих и паркоместа. Отсечката ще се ползва и като обходен път. По него ще се насочи трафикът на товарните коли директно към Токачка и Ада тепе, сега те преминават през града. Внесли сме и проект за пътя Долна кула – Горна кула. Част от него завършихме миналия мандат, сега смятаме да го завършим изцяло. Чрез него ще осигурим по-лесен достъп до една от туристическите ни забележителности – Водопада на сътворението.

 

  • Договорът на „Дънди Прешъс Металс Крумовград“ е към своя край. Ще се отрази ли на общината оттеглянето на най-голямата фирма?

 

  • Категорично ще се отрази. Доколкото знам обаче, „Дънди“ има разрешение за проучване и търсене в 6 площи и в момента провежда сондажни дейности. Надяваме се да открият запаси, които да им дадат възможност да останат още на наша територия.

Фондът на Дънди подкрепя сериозно местната икономика

  • Оправда ли очакванията ви работата на Фонда за подкрепи насърчаване на микро, малък и среден бизнес, създаден от „Дънди“?

 

  • Фондът стартира в края на 2019 година и към този момент има разкрити 130 работни места. В различни отрасли: производство на пелети, мебели, сирене и кашкавал, в текстилната индустрия, животновъдни ферми, оранжерии, в сферата на ресторантьорството и други услуги. Една от идеите, на която се радвам, дойде от Себахатин Караибрям. Той иска да създаде консервна фабрика, за да може да изкупува червената капия, отглеждана в региона като алтернатива на тютюнопроизводството. Там ще работят поне 20 души.

 

  • Какъв дял в икономиката на общината заема тютюнопроизводството? На приключване ли е?

 

  • Тютюнопроизводството продължава, тъй като хората получават референтни плащания. По високата яка на общината все още гледат тютюн в Егрек, Аврен, Девисилово, Токачка, Пашинци… Не е онова количество, добивано навремето, но нашият тютюн е качествен, хората са свикнали с този поминък и продължават да го работят. Останалата част от селското стопанство е производството на капия и животновъдството.

🔽Последвайте ни и във Facebook🔽

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *