Ердоган вижда възможности за развитие на сътрудничеството с Гърция в областта на ядрената енергетика

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган вижда възможности за развитие на турско-гръцкото сътрудничество в областта на ядрената енергетика, съобщават турски медии, позовавайки се на изказване на президента пред журналисти на връщане от посещение в Гърция.

Помолен да коментира подхода на Гърция към въпросите на енергетиката в Източното Средиземноморие, Ердоган отговори с думите: „Стремим се да развиваме и разширяваме сътрудничеството не само в областта на енергетиката, но и във всички области, включително ядрената енергетика“.

Той напомни за плановете на Турция да изгради втора атомна електроцентрала в района на черноморския град Синоп в Северна Турция, след като бъде въведена в експлоатация първата турска АЕЦ в Аккую, окръг Мерсин, на Средиземно море.

„Можем например да предоставим на Гърция възможности (да се възползва) от енергията от нашата атомна електроцентрала, която ще бъде построена в Синоп“, каза Ердоган, цитиран от турската секция на Блумбърг.

По думите на президента напрежението в Източното Средиземноморие се отразява негативно на Турция и Гърция, които определи като „най-важните държави в региона“.

Поради тази причина трябва да пресметнем и да положим усилия за възможностите, които можем да извлечем оттук и да използваме в полза на нашите страни, посочи той и добави, че по негово мнение гръцкият министър-председател има положителен подход към този въпрос.

Източник: bta.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *