Около 500 храма в Украйна са разрушени от началото на войната Активисти документират щетите

Екип на Voice of America показа щетите, които храмовете в Украйна търпят от началото на руската инвазия преди 2 години. Около 500 са разрушените религиозни средища за този период.

„Може да видите все още следите от шрапнелите. Църквата има сюрреалистичен вид: руини,паднал кръст”, разказва за храм в Киев Микола Мединский.

Той служи в украинската армия от 2014 г.Когато започва пълномащабната руска инвазия, той се присъединява към проект за съхранение на храмовете от бойните действия.В него активисти документират унищожени светилища, в резултат на руските действия.

„Създадохме дигитална платформа, в която събираме снимки и видеоматериали на разрушени храмове. Събираме материалите от местата, където се водят бойните действия. До момента сме събрали 20 видеоматериала”, казва Ирина Лисенко, част от проекта.

Мнозинството от поразените храмове са в регионите на Луганск и Донецк.”Имаше дървена църква от XVIII век в района на Харков. Беше специална конструкция, която можеше да се премества от едно населено място в друго, така наречена пътуваща църква. Тя функционираше три века, но Русия я унищожи напълно”,допълва Лисенко.

Украинските православни храмове не са единствените, които търпят щети от войната, казва Людмила Филипович. По думите ѝ има разрушения и върху гръцки храмове, католически, протестантски, синагоги и джамии.

Именно Филипович е представила събраните данни за разрушени храмове на Конференция на европейските църкви, които работят в тясно сътрудничество с Европейския парламент и Съда в Страсбург. „Те ще ни окажат правна подкрепа как да документираме тези престъпления, така че да ги внесем в съда”, допълва Филпович пред Voice of America.

Активистите се надяват, че техните видеозаписи ще представляват добро доказателство в бъдещ процес в международни съдилища срещу Русия. Вярват също така, че усилията им ще спомогнат за намирането на дарители, които ще помогнат за реставрацията на засегнатите храмове.

Източник: nova.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *