Санират осем жилищни сгради в Кърджали по Плана за въстановяване Одобрената сума е над 13 милиона лева

Нов живот

Осем жилищни кооперации в Кърджали са одобрени за саниране по Националния плана за възстановяване и устойчивост, който се финансира от Европейския съюз. Одобрените проекти са за ремонтните дейности на стойност 13 177 788 лева, обяви Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Това са блоковете „Явор, 55, 29 и 39 във „Възрожденци“. В списъка влизат още блок „Христо Смирненски“, бл. 42, 45 и 56 във „Възрожденци“. Още 35 кандидатствали остават в резервния списък.

Близо 1,13 милиарда лева ще бъдат инвестирани изцяло безвъзмездно по първия етап на процедурата за енергийно обновяване на жилищния сграден фонд. 756 многофамилни жилищни сгради в 102 общини са одобрени за саниране.

През януари 2024 г. ще започне подписването на договорите с общините за предоставяне на средствата, които са изцяло безвъзмездна финансова помощ, на одобрените за финансиране сгради. От своя страна, местните власти ще сключат договори с одобрените блокове.

Собствениците на блоковете, които са включени в резервния списък от първия етап на процедурата могат да кандидатстват за финансиране от втория етап. За него е предвиден бюджет в размер на 282 470 400 лева. Одобрените сгради ще получат до 80% безвъзмездна финансова помощ, останалите 20 % ще са самоучастие със собствен финансови принос на съответното сдружение на собствениците.

Документите за кандидатстване се подават отново чрез общинските. Допустими за участие и тук са всички многофамилни жилищни сгради, управлявани по реда на Закона за управление на етажната собственост и проектирани преди 26 април 1999 г. Крайният срок за кандидатстване е 16.01.2024 г., като в случай на липса на достатъчен интерес и подадени проекти на по-малка стойност от предвидения бюджет се предвижда срокът да бъде удължен до края на месец февруари 2024 г.

🔽Последвайте ни и във Facebook 🔽

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *