Янко Мандаджиев: Приемам приза Треньор на годината като признание за труда Селекционерът на клуба по кану каяк получи отличието за 2023 година в категория „Юноши и девойки“

Валентина ИВАНОВА

Селекционерът на Спортен клуб по кану каяк „Арда“ Янко Мандаджиев получи званието „Треньор на годината’ за 2023 година на община Кърджали в категорията «Юноши и девойки».

Въпреки всички трудности, които срещаме в нашата работа, успяваме да поддържаме ниво, да показваме добри резултати и гордо да стоим сред водещите клубове в България, заяви за „Нов живот“ награденият. Той припомни, че през 2010 г. е получил и приза „Треньор на десетилетието“ на община Кърджали.

От години, когато говорим за каяк в града на Арда, неизменно се сещаме точно за Янко Мандаджиев. Той е човекът, който съхранява интереса към този спорт, развива местните таланти и прави ги конкурентни и на най-богатите и големи клубове в страната. Познат е в спортните среди в цяла България. Бил е един от първите успешни състезатели на Кърджали, нарежда се и сред основателите на клуба по кану каяк „Арда“, с който се свързва почти цялата му спортно-състезателна и треньорска кариера.

Янко е роден е през 1960 година в Кърджали. Завършва Основно училище „Митко Палаузов“ /днес „Св.Климент Охридски“/ и Техникума по механотехника в родния си град. Кара казарма в Армейска школа за високо спортно майсторство «Чавдар». Завършва Висшия институт по физкултура в София. От 1989 година до момента е треньор в Спортен клуб по кану каяк „Арда“ – Кърджали. Едновремемно преподава физкултура в Основно училище «Свети Климент Охридски».

Още през 1978 година в тандем с Манол Манолов става шампион на двойки на 500, 1000 и 5000 м на републиканското първенство. Тези златни отличия са първите медали в историята на кърджалийския каяк.

Двойката Янко Мандаджиев и Манол Манолов завоюват първия медал за кърджалийски каяк през 1978 г.

Година по-късно Мандаджиев влиза в националния отбор за мъже, макар да е още на 19. Участва в световното първенство в Дуисбург, Германия.

Малко не му достига на квалификациите, за да влезе в основния състав на националите за Олимпийските игри в Москва. Остава първа резерва и се разминава с най-големия спортен форум.

Следват години със силни участия на три световни първенства. Става балкански шампион в Загреб през 1982 г.

Социалистическите страни бойкотират следващата олимпиада в Лос Анжелис, САЩ. Организират се паралелни игри в ГДР. Янко Мандаджиев заминава като част от българския национален отбор. Предвид броя на участващите страни, не е трудно за двойката на кърджалийския каякар и Божидар Меленков от „Тракия“ – Пловдив да се нареди на шесто място.

След като завършва ВИФ, се завръща в родния град и става треньор в спортното училище „Георги Бенковски“. Там работят трима колеги: първият му треньор Христо Чифтеев, Христо Нанев и Иван Ламбрев, които готвят десетки ученици както в каяка, така и в кануто. С първите двама Мандаджиев основава Спортен клуб по кану каяк „Арда“ в Кърджали още през 1974 години.

След закриване на спортното училище, Чифтеев заминава за София, става треньор на националинет гарнитури. Другите също се пръсват и Янко продължава сам да спасява любимия спорт в първите трудни години на прехода. От 1992-ра досега е единственият селекционер в клуба. Запознал е стотици деца с красивия спорт, обучил е десетки състезатели. Най-успешни сред тях са Димитър Иванов и Мариян Димитров, единствените състезатели на „Арда“, участвали на олимпиада.  В Сидни, Австралия, кърджалийската двойка се класира на 18-то място на 1000 м.

В Кърджали интересът към каяка расте

В по-новото време момчетата и юношите на треньора Мандаджиев печелят за „Арда“ десетки медали в национални турнири и държавни шампионати. Галин Урумов става част от националния отбор юноши и участва в европейско и в световно първенство, а Емирджан Дурали – в два европейски шампионата.

Най-силно през 2023 година е представянето на двойката Метин Ахмед и Джан Адем, които спечелиха 3 златни медала на държавното първенство. Неслучайно получиха приза «Спортист на годината» на община Кърджали в категорията «Юноши и девойки».

Другият изявен тандем каякари, Галин Урумов-Георги Пройков, също бе отличен – зае четвърто място в другата категория „Мъже и жени“, в конкурса „Спортист на годината“.

Кметът Ерол Мюмюн връчи на Янко Мандаджиев приза „Треньор на годината“, а на двойката Метин Ахмед и Джан Адем – Спортист на годината

След тях идва и талантливо попълнение: Венцислав Илков, Ангел Авренлиев, Тодор Иванов, Кристиян Йосков, което се представи успешно през годината. Това дава надежда за бъдещето на каяка в Кърджали.

                                                                                                                                                                                                                   🔽Последвайте ни и във Facebook 🔽

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *