С добра жена и мерак за работа се стига до 90, твърди Чешмеджи Байрам от Горно Прахово Навръх Нова година ВиК майсторът отбеляза своя юбилей

Гюнер ШЮКРИ

Дядо Байрам Сюлейман е един от най-възрастните жители в ардинското село Горно Прахово. Навръх Нова година той отпразнува своя 90-годишен юбилей. Всички го знаят като Чешмеджи Байрам, защото е човекът, който е градил водопроводната система в родното си село през 1970 година.

Работил е във ВиК Ардино 19 години. Преди това – в Минен басейн «Горубсо» – Мадан.

На 13 години, през 1946 г, е започнал да чиракува в с. Черногорово, Хасковска област, като воловарче покрай р. Марица. Самия той е учил само до трети клас, като е посещавал само през зимния семестър Частно народно училище Горно Прахово, защото баща му го спазарил за чирак за шест месеца, с възнаграждение 10 000 лв. (тогавашни пари) и 20 шиника жито. Първата му работа е като овчар на добитък при заможно семейство в Горно Прахово. Въпреки, че е бил едно от най будните деца из между съучениците си, поради немотия не завършил основното си образование. Но това не му попречило, да се самообразова, да възпита и да изучи четирите си деца. Да се радва на успеха на внуците си и на техните деца.

Като причина за дълголетието си Байрам Сюлейман сочи своята съпруга Зейнеп, която е винаги до него в трудни и щастливи моменти, чистия родопски въздух, здравословната храна и мотивацията да работи.

🔽Последвайте ни и във Facebook 🔽

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *