В Момчилград учат за различните религии и култури още в детската градина В обучението по проекта участват и родителите

Нов живот

Три детски градини в Община Момчилград се включиха в проект за интеркултурно образование и придобиване на компетентности у децата и техните родители за различни култури, религии и традиции, характерни за региона.

„Ръка за ръка в многообразието“ се реализира от месец септември и се финансира от Министерството на труда и социалната политика чрез Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства (ЦОИДУЕМ). В рамките на проекта се реализираха инициативи и събития, чиято цел беше формиране на положителни нагласи към различията от най-ранна възраст и възпитаване в дух на толерантност.

Малчуганите от детските градини „Пролет“ в село Нановица, „Щастливо детство“ в Звездел и „Слънце“ в Груево посетиха читалище „Нов живот“ в Момчилград и научиха много за подготовката и отбелязването на празника „Коледа“. В инициативите се включиха децата, техните родители и учители, медиатор и екипа на проекта. С родителите бяха проведени беседи за възникването и значението на читалищата, както и за същността на празника „Коледа“. По този начин община Момчилград се стреми да изгради уважение към различието и недопускане на дискриминация.

С участието на родителите в различните проектни дейности се повиши и тяхната информираност за ползите на образованието в цялостния процес за успешното развитие на децата. Родителите с интерес участваха в Деня на отворените врати, състоял се в ДГ „Щастливо детство“ в с. Звездел през ноември. Беше представен дневния режим и се направи демонстрация на конкретна педагогическа ситуация. Така беше повишена информираността на родителите за живота в образователната институция и бяха създавани на условия за активно сътрудничество между семейството и детската градина.

 

⬇️Последвай ни във Facebook⬇️

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *