Паметникът на Никола Вапцаров във „Веселчане“ тъне в тръни, храсти и боклуци

Валери КОВАЧЕВ

Мнозина вече са забравили или не знаят, че в Кърджали има паметник на големия български поет Никола Вапцаров. Той се намира в двора на закритото и рушащото се Основно училище „Никола Й. Вапцаров“ в квартал „Веселчане“. За него от години не се полагат никакви грижи. Картината е грозна. Потънал е в тръни, храсти, дървета и боклуци.

През лятото, когато наоколо се разлени паметникът почти  не се вижда, а през зимата да го забележи човек трябва предварително да знае къде се намира. До него трудно може да се стигне заради храстите. Едва ли има друг паметник в областта толкова занемарен.

Възникват въпросите – защо институциите, отговорни за паметника, не са отделили и оградили това място в двора  на училището и защо не го поддържат. От години се говори, че за паметника се търси ново място. Последно се чу, че той ще бъде предаден на Регионалната библиотека „Никола Й. Вапцаров“ и поставен до сградата на библиотеката. В областта също има училища и читалища, които носят името на поета. Някои от тях са готови да приберат паметника и да намерят заслужено място за него.

Училище „Никола Вапцаров“ е закрито през деветдесетте години на миналия век. В него са учили стотици деца. Изоставената сграда вече толкова е разбита и ограбена и едва ли е възможно да се намери друго предназначение за нея.

                                                                                                                                                                                     Последвай ни във Facebook

 

1 Отговор

  1. Христо каза:

    Ако беше на някой братошка, като Альоша, щеше да е по добре поддържан и ценен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *