Само за седмица 257 кърджалийци подадоха данъчни декларации Данъчната кампания започна на 10 януари, първата декларация постъпи онлайн

  • Първият клиент е декларирал онлайн, съобщи новата шефка на офиса на НАП Нериман Сали

Валентина ИВАНОВА

Данъчна кампания 2024 започна спокойно в офиса на НАП Кърджали. Първата декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ е подадена с ПИК  в първите часове на 10 януари. Нашият нетърпелив клиент е декларирал доходи от трудови правоотношение с Приложение № 1 и Справка за окончателния размер на осигурителния доход и си е платил дължимия данък.

Към този момент са подадени общо 257 бр. декларации по чл. 50 от ЗДДФЛ, от които 62 са по електронен път, останалите са подадени на хартиен носител – 195 в офиса на приходната агенция.

Срокът за деклариране на получените през 2023 година доходи, облагаеми с данък върху общата годишна данъчна основа, и ползването на данъчни облекчения е 30 април 2024 г.

В началото на март в Портала за електронни услуги на НАП ще е достъпна предварително попълнената декларация за облагане на доходите на физически лица. Потребителите, които имат персонален идентификационен код (ПИК) или електронен подпис, ще могат да се възползват от предварително въведената в декларациите им информация за получени от тях доходи от трудови правоотношения,  граждански договори и хонорари, субсидии, изплатени на земеделски производители, доходи от наем за имоти, чиито наематели са юридически лица, доходи от продажби в интернет с цел печалба и др.

Лицата, извършващи дейност като търговци, еднолични търговци и земеделски стопани, избрали този ред на облагане, подават декларациите си от 1 март до 1 юли 2024 г., тъй като тази година 30 юни е неработен ден. Това е срокът, в който и фирмите трябва да декларират корпоративен данък /чл. 92 от Закона за корпоративното подоходно облагане/, данък върху разходите, данък върху приходите на бюджетните предприятия, както и данък върху дейността от опериране на кораби. Срокът за плащане на тези данъци е 1 юли 2024 г.

Последвай ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *