Певицата Станка Вълчева от „Веселчане“ празнува 90- годишен юбилей /Видео/

Валери КОВАЧЕВ

Народната певица Станка Вълчева от Фолклорна група „Веселчанка“ при читалище „Петър Мирчев-1954“ в квартал „Веселчане“ в Кърджали навърши 90 години. Юбилеят й беше отбелязан тържествено от близки, колежки от групата и от читалището в ресторант „Рибката“. Читалищният секретар Недялка Шукерска подари на юбилярката икона и поздравителен адрес, в който изтъкна големият й принос за съхранение, развитие и утвърждаване на българския фолклор.

Художественият ръководител на групата Пенка Нешева връчи на Станка Вълчева портрет, специално нарисуван с графит от ученици от кърджалийското Средно училище „Владимир Димитров – Майстора“. Благодари й за участието и големия принос в групата, пожела й здраве и да продължава да пее докато може и да отпразнува 100-годишен юбилей.

Юбилярката получи много цветя и подаръци от всички участниците в тържеството.

Станка Вълчева която е родена на 5 януари 1934 година в село Изворово, община Харманли каза, че знае безброй автентични народни песни.

Всичките са от харманлийския край. Пее от дете. Спомня си, че са ги возили с камион от село на село, за да пеят. Пяла е индивидуално, както и с колектива. На въпроса – защо не станала е професионална певица отговаря, че не знае, може би е трябвало някой да й помогне или да я нагласи.
Продължава да пее, ходи още по фестивали. Носител е на редица отличия – грамоти и медали, като най-много цени тези от Националния събор на народното творчество в Копривщица и Старопланинския събор „Балкан фолк“ във Велико Търново.

Фолклорна група към читалището във „Веселчане“ е създадена през 2004 година, и от тогава Станка Вълчева пее в нея солово и хорово. Много певици се събирахме, но намаляхме, едни отидоха в чужбина, след това три години пандемията ни обърка работата, заявява тя. Не крие, че обича да слуша много не само музика, но и новините какво става не само из България, но и по света.

Юбилярката поздрави всички гости с любима своя песен. На фона на хита на Мая Нешкова „ Честит рожден ден“ духна свещичките на тортата.

Последвай ни във Facebook

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *