Русия: Обадете се на Зеленски и го питайте защо свали самолет с украински войници Москва обвинява украинските сили за свалянето на самолета

Престъпленията на киевския режим определено трябва да бъдат разгледани международно, заяви прессекретарят на руския държавен глава Владимир Путин – Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

Така той коментира намерението на украинския президент Володимир Зеленски да „инициира международно разследване“ на катастрофата на руския самолет Ил-76, превозващ пленени военнослужещи от Въоръжените сили на Украйна. „Ако той има предвид международно разследване на престъпните действия на киевския режим, определено е необходимо“, отговори представителят на Кремъл.

В отговор на въпрос дали Москва може по някакъв начин да обясни решението на Киев да свали самолет, превозващ украински военни, Песков предложи да се направи телефонно обаждане в администрацията на украинския президент и да се попита каква е причината за това решение.

Според руското министерство на отбраната украинските въоръжени сили са свалили руски Ил-76 с пленени украински войници, летящи за размяна, със зенитно-ракетен комплекс в Харковска област. Руски радарни системи са засекли изстрелването на две украински ракети. Киев твърди, че на борда на самолета е имало ракети, използвани за атаки срещу цивилни цели на украинска земя.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова за яснота по обстоятелствата около катастрофата на руския самолет Ил-76 в руската Белгородска област и обвини Москва, че „си играе с живота на украинските военнопленници“. Държавният глава на Украйна е поискал международно разследване на инцидента.

Факти.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *