Путин изпратил таен сигнал на САЩ. Украйна ще влезе в НАТО, но трябва да плати огромна цена В Кремъл са склонни да се откажат от претенциите си към Киев за влизане в НАТО, но Украйна трябва да се откаже от окупираните територии

Руският президент Владимир Путин е изпратил сигнал на Съединените щати, че е готов да обсъди прекратяването на войната в Украйна. Според източници на Bloomberg, близки до Кремъл, той е сигнализирал по неофициални канали, че е готов да обсъди бъдещите мерки за сигурност на Киев.

В САЩ обаче са много скептични. Американски служители казват, че не са запознати с предполагаемите инициативи и не виждат никакви реални индикации, че руският президент е сериозен в намерението си да сложи край на кръвопролитието.

Наченки за руско желание към преговори – дори и неискрени – биха могли да помогнат да се посее разделение сред съюзниците на Украйна, изолирайки Киев и подкопавайки усилията на Зеленски да спечели подкрепа за собствената си мирна формула, която призовава за пълно изтегляне на руската армия от Украйна.

Сигналите са били предадени на висши американски служители миналия месец чрез посредник, когото източниците отказаха да назоват. Те казаха, че Путин може да е склонен да обмисли отказ от настояването за неутрален статут на Украйна и дори в крайна сметка да се откаже от съпротивата срещу евентуално членство в НАТО – заплахата от което е централно руско оправдание за инвазията.

Но цената, която Украйна трябва да плати, е огромна: да се откаже от окупираните територии. Това е нещо, което Киев категорично отхвърля. Близо 18% от украинската територия в момента е окупирана от руснаците, включително Крим.

„Президентът Путин много пъти е заявявал, че Русия е била, е и ще продължи да бъде отворена за преговори за Украйна“, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в отговор на въпрос на Bloomberg. Украйна обаче припомня, че Путин никога не е искал преговори, а единствено унищожението на украинската държава и нейното население.

Възможно е тайният сигнал към САЩ за „преговори“ да е пореден трик от арсенала на Путин. По този начин той да се опита да прехвърли отговорността за случващото се в Украйна на САЩ – макар че единствено и само Русия е тази, която без причина започна войната и която може, ако реши, да я прекрати във всеки един момент. Киев многократно е посочвал, че с терористи не могат да се водят преговори и единственият начин за сядане на маса в този момент е пълното изтегляне на всички руски войски от украинските земи.

Факти.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *