Кметът на Ардино откри Ателие за изкуства в детска градина „Слънце“

Гюнер ШЮКРИ

Кметът на община Ардино инж. Изет Шабан и директорът на ДГ „Слънце“ Димитрина Александрова прерязаха лентата на новата придобивка за възпитаниците на градината – зала „Ателие за изкуства“. Тя е изградена по проект „Подкрепа за приобщаващо образование“ към Министерството на образованието и науката, по оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“. В иновативната зала децата от всички възрастови групи ще имат възможност да развиват талантите си, свързани с изобразителното изкуство, театралната и музикална дейност и др. На събитието присъстваха още председателят на общинския съвет Сезгин Байрям и зам.-кметът на общината Неджми Мюмюнходжов.

Преди да бъде открита новата придобивка малчуганите от всички групи в детското заведение представиха кратка програма от песни, танци и игри.

Кметът Изет Шабан поздрави целия екип с новата придобивка. Пожела на децата и техните учители все повече усмивки и приятни моменти в залата. „Много ми е приятно да бъда сред вас на това мило тържество. Развеселихте ни с вашата прекрасна програма, която сте подготвили. Благодаря на педагозите, които ви учат и ви възпитават. Първо искам да ви приветствам с това, че залагате вече на новите технологии. Ние винаги ще бъдем до вас и с вас и с наша помощ да направим така, че хората и децата в нашата община да не изостават в технологичното съвременно развитие, защото това е важно. Много правилно сте подходили да направите зала – „Ателие за изкуства“. Правилно сте определили и темите – изобразително изкуство, театрална и музикална дейност, които ще ви отворят много широко към света“, заяви Изет Шабан. Той подчерта, че с ръководствата на детските заведения на територията на общината смятат да направят инвестиции в материално-техническата база. „Всичко това, което зависи от нас ние ще го направим“, каза още Изет Шабан. Той отбеляза, че в негово лице ще имат партньор, който ще помага постоянно.

Изет Шабан сподели впечатленията си от посещението си преди време в столицата на Унгария – Будапеща. „Домакините ни заведоха в една детска градина, която се намираше на 50 км. от Будапеща, за да видим как се случва местното развитие в определени точки на Европа. Видях една прекрасна детска градина, която е била проектирана и изцяло оборудвана и обзавеждана по предложение на местната общност. Местните жители в рамките на няколко години са се събирали на срещи за да решат как да направят детското заведение. Искам да споделя, че когато хората правят заедно нещата, го правят по най-добрия начин. На мен ми се иска оттук нататък в Ардино да използваме този мини модел. Най-важното нещо в живота са нашите деца. Те трябва да израстнат така, че след нас да ни представляват достойно“, заяви кметът. Той подари на детското заведение тазгодишният календар на община Ардино, в който са включени рисунки на възпитаниците на школата по изобразително изкуство към ЦПЛР-ОДК, макет с природните и туристическите обекти, с които се гордеят всички ардинчани и лакомства. „Надявам се в следващия календар на общината да има и рисунки от възпитаниците на ДГ „Слънце“, които са спечелили призови места в регионални, национални и международни конкурси. Ние ще продължаваме да поощряваме нашите талантливи деца“, заяви Изет Шабан. Той връчи на децата от всички групи и техните учители и таблетите, осигурени по проекта.

Директорът на ДГ „Слънце“ Димитрина Александрова сподели, че заедно с нея част от учителите са преминали обучения за работа с деца със специални образовани потребности и с хронични заболявания, както и за дейности, свързани с деца с изявени дарби „По дейност „Алтернативни модели в детските градини и училищата по проект за работа с деца с изявени дарби“ бяха предоставени финансови средства, с които бяха закупени интерактивен дисплей, таблети, лаптоп, стативи за рисуване и столчета. С осигуряването на техническите средства и материал педагогическият екип на градината обзаведе една от занималните, обособявайки я в ателие за изкуства..“, заяви Димитрина Александрова. Тя подчерта, че проектната готовност в ДГ „Слънце“ е добре застъпена през последните години, реализирани са няколко проекта, чрез които е обогатена материално-техническата база. „Това от своя страна подпомага образователно-възпитателния процес с децата от ранна и предучилищна възраст за достигане на държавните образователни стандарти, и успешната подготовка на подрастващите за училищното обучение. Развивайки талантите на децата педагозите ще формират у тях усет към красивото, естетичното и доброто, което е безкрайно необходимо в съвременното ни общество“, каза още г-жа Александрова. Тя изказа своите искрени благодарности към общинското ръководство за получената подкрепа във финализирането на проекта.

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *