Раздават картите за безплатен градски транспорт в Кърджали на децата до 14 години Фирма „Арпезос бус“ организира кампания в помощ на родителите

Валентина ИВАНОВА

От петък фирма „Арпезос бус“ започна издаването на картите за безплатно пътуване в Кърджали на децата до 14 години. Както в цялата страна, отпечатването се забави и не влезе в сила от 1 февруари, както беше решено. Това не затрудни придвижването на учениците, издавахме им временен документ. Имаше малко случаи, защото беше ваканция, обясни управителят на транспортната компания Георги Георгиев.

За издаването на картата е необходимо копие от акта за раждане на детето, лична карта на родителя с постоянен адрес в Кърджали или удостоверение за настоящ адрес в града и снимка на детето. Родителят може да получи картата и без присъствието на детето. Вече на гишето на фирмата можете да си получите документа.

Тъй като в обхвата влизат всички деца от детските градини и от училищата, „Арпезос бус“, като единствен превозвач в града, предприема кампания за улеснение на родителите като предоставя формуляри за попълване на всяко учебно заведение. След като бъдат попълнени и подписани от родител или настойник, на място ще бъдат раздадени и картите.

Уточнихме с ръководителите на транспортните фирми да издават временни карти, които впоследствие да ги подменят с новите, за да не бъдат затруднявани децата и родителите, поради забавянето. Никой не е върнат и хората могат да с ползват отстъпките, обясни Орхан Кадиров, началник отдел „Транспорт, рекламна дейност и общинска контрола” в община Кърджали.

По междуселищните линии децата пътуват с билети, като билетът е с нулева стойност за деца на 7 ненавършени години. Издава се билет за всяко пътуване с подпис на родителя или настойника. За учениците от 7 до 14 години намалението е 50 процента, докато за градския транспорт е напълно безплатно за всички.

Фирмите представят всяко тримесечие в общината отчет за плащане и копия от билетите, които са издали.

Последвайте ни и във Facebook

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *