Две сестри лекуват зъбите на крумовградчани Фондът на Дънди подкрепи Ирена и Миглена Пачеви да си закупят модерно оборудване

  • Младите дами се завръщат в родния град като много от връстниците си

Валентина ИВАНОВА

Две сестри стават част от вълната крумовградчани, които се завръщат в родния край в последно време. Процесът се ускорява след откриването на рудник „Ада тепе“ от златодобивната компания „Дънди Прешъс Металс“ през 2019 година. Оттогава родопското градче сякаш разцъфтява, изпълнено с млади хора, дошли си от гурбет в чужбина или от по-големите градове на България.

Ирена Пачева

Сестри Пачеви са родени в Крумовград, където завършват средното си образование. По-голямата, Ирена, споделя, че от малка си мечтаела да стане доктор, по-точно зъболекар. Затова се записва в Медицинския университет в Пловдив, във факултета по дентална медицина. Миглена я последва.

Родителите им не са свързани с науката, те са трудолюбиви хора, отдали се на земеделие и животновъдство. Целият им живот е свързан с Крумовград. Винаги са подкрепяли децата си и се гордеят с двете докторки в семейството. С голяма радост приемат решението на своите дъщери да се завърнат в родния град, след дипломирането си.

Мама и тати помагат на момичетата да си отворят кабинет. Скоро след като започват, Ирена и Миглена научават за Фонда за подпомагане на микро, малки и средни предприятия, учреден от „Дънди Прешъс Металс“ и община Крумовград. За току що започнали свой бизнес, това е златна възможност. Подкрепата е 55 процента от стойността на проекта като безвъзмезден грант от Фонда, 10 на сто – собствен принос и 35 % нисколихвен кредит от банка, който ще изплащат в продължение на 5 години.

Пачеви кандидатстват преди две години и получават одобрение. Даже се изненадват, че само за няколко месеца процедурата приключва и парите им са в сметката. Закупуват си нова апаратура, с която повишават качеството на предлаганите услуги. Радват се да предлагат на своите съграждани модерно лечение. А клиенти, дал Бог – народът има доста проблеми със зъбите, смеят се младите стоматоложки.

В Крумовград се чувстват добре, защото е вече оживено. Мнозина от връстниците им също са се завърнали и са намерили реализация в родното място. Обичат да се събират с приятели, да се разхождат сред природата, а най-любимото занимание на младите дами е шопингът.

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *