Кирил Вътев за протестиращите: Те не желаят диалог, искат оставки, трябва да спрат да крещят

„Битката е делът на българското производство да нарасне на пазара, но за това трябва да имаме изключителна ориентация към пазарната конкуренция. Да имаме по-висока производителност, което да води до по-ниски себестойности.“

Това заяви министърът на земеделието Кирил Вътев пред Нова телевизия.

Когато има желание за диалог, има и резултат. Когато няма желание за диалог, а само за протести, е логично да търсим друг път на мисълта за техните цели. Голяма част от исканията на протестиращите са политически. Когато казваш, че си зле и смяташ, че оставката на министър и премиер ще реши проблема ти, това води до логични изводи, че исканията ти са политически, изтъкна  министърът на земеделието и храните Кирил Вътев по повод протестите на земеделците.

Претенциите са едно, фактите са друго. Проблемът е, че всеки артикулира свободно с всякакви цифри. Истината е, че 80% от плодовете и зеленчуците в България са вносни, около 40% от свинското месо е внос, към 90% от говеждото е внос. Нашето производство е прекалено малко и свито. Причините за това са дълголетни, а процесите в земеделието функционират изключително пряко с природните закони, коментира министърът.

Без поливане постигаме 400 кг царевица от декар, а с поливане 1600 кг. Ако хипотетично приемем, че цената е 1 лев, макар да няма такава цена, без поливане ще постигнем 400 лв., а с – 1600 лв., тоест 4 пъти повече само с поливане. Това не се прави, защото всичко е разграбено през годините, сега започнахме да го възстановяваме. По подобен начин стоят нещата при плодовете и зеленчуците, млякото, месото, обясни Вътев.

Той попита защо толкова много от протестиращите са заложили в технологичните карти на министерството под техен натиск – искат за селекционни животни 4 тона добив годишно от крава, при положение, че по всички правила селекционни животни от тази порода – черно-шарена, дават от 8 до 17 тона на лактация. И при 8 тона ги бракуват, а тези хора са заложили 4 т. и претендират да не им се вдига ставката, обясни още министърът.

По повод протестите на земеделци и производители министърът коментира: „Те нямат желание за диалог, искат да протестират, искат оставки. И тук вече трябва да търсим друг път на мисълта за тези протести. Ако можех с моята оставка да реша този проблем, нямаше да чакам да ми я поискат. Много години е угаждано – не трябва да се угажда, а да се търсят резултати.“

2023 година е много тежка за зърнопроизводителите, защото година по-рано засяха скъпа реколта, поскъпнаха и препарати, стопанската година е различна от финансовата. И тази година те са на загуба около 30%, коментира той.

В сектора „плодове и зеленчуци“ е много спорно въобще дали са на загуба, но тъй като това са чувствителни сектори, които имат нужда от развитие и не искаме те да си загубят стойността, затова ги подкрепяме.

Безусловно подкрепяме плодове и зеленчуци, производители на мляко, животновъдство, допълни министърът. 460 фирми, свързани с отглеждане на животни, са фалирали миналата година, потвърди той. Но допълни, че регистрираните като брой животни в системата расте.

Европейският регламент ни задължава да подкрепяме животни, които да регистрирани. Затова влизаме при едрите преживни животни. Предстои да въведем електронно идентифициране на всяко животно и така ще знаем във всеки момент кое животно къде се намира. За да закупим тези устройства, трябва да знаем колко са нужно, затова в момента правим преброяване на животните. Това е нужно, защото, за да се подпомага, едно животно трябва да бъде идентифицирано, обясни още министърът.

В подписаното в понеделник било заложено подпомагане и за пчеларите. За да се стигне до подпомагане, трябва да спрат хората да крещят и да се направят анализи, обясни министърът. Като пример даде размера на стопанствата по брой декари. Оказало се, че най-голям брой са до 300 дка.

Проблемът не е национален, български, а общоевропейски, и е функция от прекалено амбициозната Зелена сделка, която прави земеделието неконкурентно спрямо страни извън ЕС. Затова всички в ЕС протестират срещу вноса от трети страни, допълни министърът.

Изключително добре разбирам обективните основания за протеста. Добре разбирам и субективните – на тези, които днес ще излязат – те отказват диалог и искат да протестират, коментира още Вътев.

Приемете, че в момента върви една инерция, която трябва да спре. Очакваме актуализация на климатично-почвената карта на България. Климатичните промени водят до повече вода и повече огън – трябва да сме готови за реакция при тези ситуации. В тези променени условия имаме достатъчно научни данни, имаме много добра аграрна наука, която много точно може да определи при тези климатични промени какви култури и конкретни сортове в различни региони може да се ползват, допълни министърът. Това трябвало да се случи в разговори с хората от сектора, с хората от науката, тогава програмата щяла да е подредена.

Държавата трябва да създава условия, останалото е въпрос на предприемаческа инициатива. Имаме прекрасни ферми в България. Тук са тези, които са забравили, че има пазар и че трябва да бъдат конкурентни, а искат субсидии, каза още министър Вътев.

Той уточни, че не трябва да се угажда, а да се търси резултат.

Според него практиката да се подпомага всеки, който иска, означава, че не се знае какво се прави, а това трябва да бъде подредено. „За да се случи това, едни хора трябва да спрат да крещят, а да седнем и да направим анализи”, добави министърът.

Кирил Вътев допълни, че държавата трябва да създава условия, а останалото е предприемаческа инициатива. В България имаме ферми с изключителни добиви на мляко, имаме стопанства с изключителни добиви на плодове и зеленчуци. Тях няма да ги видите на протест, те са концентрирани в работата си. Работят, произвеждат, продават и печелят. Тук са тези, които са забравили, че има пазар, забравили са, че трябва да бъдат конкурентни и искат основно субсидии. Всички се нуждаят от такива. В цяла Европа получават, нашите производители трябва също да се подпомагат. Те са ощетени още при подписването на договора за членство в ЕС. България се е съгласила размерът на европейските субсидии да бъде 80% от тези в старите страни членки. Това е несправедливост, която трябва да приключи“, каза Кирил Вътев.

Той уточни, че зърнопроизводителите са на загуба 30% през 2023 г.

Вътев добави, че предстои да бъде въведено електронно идентифициране на всяко животно. „У нас основателно претендират срещу вноса от трети страни“, каза още министърът. Според него нещата трябва да бъдат максимално облекчени за земеделския производител. „Добре разбирам, както обективните, така и субективните причини за протест”, добави той.

Кирил Вътев уточни, че 80% от плодовете и зеленчуците, около 40% от свинското и 90% от говеждото у нас са вносни. „Причините за това са дълголетни. Процесите в земеделието кореспондират пряко с природните закони. Битката е делът на българското производство да нарасне на пазара. Това означава да имаме по-висока производителност, което води до ниска себестойност”, каза още министър Кирил Вътев.

Източник: epicenter.bg

1 Отговор

  1. Анонимен каза:

    Този човек който е министър на земеделието е завършил Националната спортна академия с профил „Свободна борба“ . Какви му са знанията по земеделие и животновъдство само той си знае . Неговата фирма „Тандем“ произвежда местни продукти . За днешното състоянието на земеделските производители и животновъди те ли са виновни, че стачкуват с правото си или политиците управлявали до сега 34 години . Кой унищожи селското стопанство и животновъдството не беше ли СДС – ТКЗС и АПК ? Ами кой унищожи напоителните системи не беше ли ГЕРБ ? А кои внасят сега вносно месо , плодове и зеленчуци ? Не са ли пак управляващите . Стачкуващите са в правото си пък нека министъра си приказва каквото си иска . Само, че на пазара потребителите виждат цените на продуктите които са по скъпи от ЕС .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *