Масови арести в Русия на хора, оставили цвете за Навални (Видео)

Хиляди хора по света се преклониха пред делото на Алексей Навални. Страхът от репресии не спря последователите на опозиционера да почетат паметта му в големите руски градове.

Смъртта на Навални, който излежаваше 19-годишна присъда в арктически затвор, предизвика шок в целия свят. Близките на опозиционера са разтревожени, че режимът на Путин може да посегне и на техния живот.

Снимки в социалните медии показаха десетки хора, които се редят на опашка, за да поставят цветя пред паметници на жертви на политически репресии в Москва и Санкт Петербург.

Властите в руската столица заявиха, че са запознати с призиви в интернет „да се участва в масов митинг в центъра на Москва“ и предупредиха хората да не го посещават.

Протестите са незаконни в Русия съгласно строги закони за борба с недоволството, а властите се противопоставиха особено строго на митингите в подкрепа на Навални.

В Москва десетки хора положиха червени и бели рози на Соловецкия камък – паметник на жертвите на репресиите от съветската епоха, намиращ се срещу централата на руската служба за сигурност ФСБ – бивш дом на страховитата съветска тайна полиция.

Видеа в мрежата показват, че десетки са арестувани

„Русия: В центъра на Москва гестапо под прикритие в цивилно облекло демонтира и осквернява мемориал, посветен на Алексей Навални, убит по-рано днес от Путин. Всички, които са излезли да скърбят, са или арестувани, или разпръснати“, пише пише Игор Шушко.

„Путин е предател на Русия. Стотици хиляди наши войници са мъртви. Убива и украински деца. Трябва да се надигнем срещу него. Ние сме 140 милиона. Не се страхувам. Аз съм твърде стар за това“, беше заснета да казва 82-годишна рускиня, отишла да постави цветя на мемориала за Навални в Москва.

Meduza твърди, че поне 72-ма души са арестувани в Москва.

Масови арести е имало в Санкт Петербург на хора, излезли да скърбят за Навалн. Твърди се, че там в ареста са поне 20 души.

Източник: dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *