Станишев: Отговорността за смъртта на Навални е на Русия, но първата жертва в една война е истината

Не бих могъл да влизам в сферата на спекулациите. Навални бе политически затворник, без съмнение Русия е авторитарен режим.

Това заяви евродепутатът и бивш министър-председател Сергей Станишев в предаването „Панорама“ по БНТ по повод на неочакваната смърт на руския опозиционер Алексей Навални.

„Това е добро напомняне за българския народ, защото се придвижихме през последните 30 години в европейска посока. Политическата отговорност, че опозиционер умира в тежки условия, е на властта. Според мен проблемът бе решен за властта с отстраняването му далеч от Русия“, каза той.

„Моята позиция е последователна – в началото на войната казах, че агресия започна Русия, но в тази война няма невинни. При всяко споменаване на Путин, вижте мимиките на президента на Украйна. Всяка политика трябва да има сверяване с реалността. Първата жертва на една война е истината“, подчерта Станишев.

След като започна войната, търсих обяснение защо е почнала, видях пресконференция за Минските споразумения. Имаше постоянни провокации от страна на Зеленски. ЕС и НАТО бяха длъжни да помогнат на държава, която е нападната. Към днешна дата не знаем колко украинци и руснаци са загинали, разказа Станишев.

Според него, ако убитите са стотици хиляди, ранените са над един милион. Всички доставки, които осигуряваме, не може да балансират силите, коментира още той.

Всички говорят за победа на Украйна, но никой не казва каква е цената на тази победа, коментира Станишев.

Преходите не са предстоящи, те се случват. Нужни са спешни действия, нужна е зелената сделка, но няма да е успешна, ако не гарантира сигурността на хората, доходите им, коментира Станишев по повод конференцията на тема „Цената на личния преход – зелен, дигитален, демографски“, организирана от евродепутатите социалисти.

Преходите променят не само икономиката, но и човешките отношения. Случва се преходът с изкуствен интелект, каза той.

Според Станишев работа на политиците е да направят така, че България да избегне рисковете и да продължи напред.

„Ако искаме левицата да има достойно представителство в ЕС, тя трябва да се обедини и да има здрава основа. Не виждам обаче промяна в тази самоубийствена политика за рязане на глави”, каза Сергей Станишев във връзка със случващото се в БСП.

 

Източник: Епицентър

1 Отговор

  1. Анонимен каза:

    Този украинец ще защитава Украйна, та да няма да защитава Русия . Като е управлявал толкова години България какво е допринесъл за нея . Уреди се и за евродепутат . Какво нещо само .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *