151 години величие и безсмъртие, 110 години – образование в крумовградското училище „Васил Левски“

Нов живот

19 февруари – време, отредено за това, за пореден път да поговорим за смисъла и красотата на един човешки живот.

151  години изминаха от гибелта на Апостола на свободата – Васил Левски, но България продължава да скърби за своя „един син”. Жива е традицията на 19 февруари да сведем глави пред неговата памет, защото изминалите години са съхранили образа му като един от най-светлите в българската история – слял в едно действителност и легенда.  За Средно училище „Васил Левски” – Крумовград този ден е не само патронен празник, а и миг на равносметка за успехите и неуспехите. Миг на размисъл за миналото, настоящето и бъдещето, особено през тази година, когато училището ще празнува своя 110-годишен юбилей.

Патронният празник започна с тържествен ритуал пред бюст паметника на Апостола в двора на училището. Празникът бе истински, защото бе споделен от скъпи гости: Себихан Мехмед – кмет на Община Крумовград, Неждие Акиф – зам.-кмет на Община Крумовград, Станка Паскалева – директор на ОДЗ „Митко Палаузов, Елеонора Славянова – директор на ДГ „Юрий Гагарин“ – Крумовград, Анка Антонова и Шинка Чилингирова – представители на ПГ по транспорт – гр. Крумовград.

Ученици поднесоха цветя и венци пред бюст-паметника на революционера, почетоха делото му с мълчание.

Тържествено слово за патрона на училището произнесе  Цветан Терзиев – директор на училището. В него беше посочено, че Левски винаги ще остане мерило за нравственост и величие, по което трябва да се равняваме, че Левски ни е нужен като опора и мярка за онова, което правим, като  източник на националното самочувствие и достойнство – истинският морален критерий.

Директорът поздрави учениците и учителите с патронния празник, изрази своето задоволство от  активното им участие в дейностите, посветени на празника. Припомни, че заветите на Левски ни окрилят непрекъснато в образователния процес, вливат ни повече сили и енергия за постигане на образователните цели. Доказателства за това са резултатите от националните външни оценявания и държавните зрелостни изпити, постиженията на учениците, заели призови места в национални и регионални олимпиади, състезания и конкурси. Показателно е и участието на училището в 12 национални програми и проекти, рекордният брой ученици, класирани за участие в областните кръгове на най-престижното ежегодно състезание, за излъчване на ученици, постигнали върхови научни знания и умения – ученическите олимпиади – 188 ученици!

Накрая Цветан Терзиев отправи своя апел: “Нека  заедно да продължим пътя си все нагоре и нагоре, с по – високи цели, към по – високи резултати! И нека с делата си да покажем, че именно Левски ни е окрилял, за да впишем в 110 – годишната историята на училището с още по- високи образователни резултати! Нека всички заедно да продължим своя житейски път, да си поставяме все по – високи цели и да постигаме все по – високи резултати! Да бъдем достойни последователи на човека и патриота – Васил Левски!“

В завършек той изказа своята сърдечна благодарност към Регионалното управление на образованието – Кърджали и Община Крумовград, които винаги са съдействали за решаването на училищните задачи, за сътрудничеството – на двете детски градини, Центъра за подкрепа на личностно развитие – ОДК, колегите от ПГ по транспорт „Христо Смирненски“ и „Дънди Прешълс Метълс Крумовград – ЕАД.

Кметът на Община Крумовград   Себихан Мехмед поздрави учителите и учениците с патронния празник и им припомни да не забравят заветите на Левски, да бъдат задружни и сплотени в делата си и  горди с успехите си, с достойнство да носят името на своя патрон. Изрази своята гордост от постиженията  на учениците, благодари на учителите за високия  им професионализъм. Пожела на потомците на Левски, да носят с гордост името му и да прославят името на община Крумовград.

Директорът на 110 годишното училище  връчи  грамоти и предметни награди на учениците, заели призови места в проведените състезания и конкурси, като им пожела още повече знания, нови  изяви и още по-големи успехи.

Празникът бе предшестван от седмица, посветена на Левски, която беше наситена с разнообразни изяви – уроци, конкурси, спортни състезания, изготвяне на табла, книжки и информационни  кътове за Левски, редене на пъзели с лика на Апостола.

Кулминация в дейностите, посветени на патронния празник на училището, бе тържественият концерт, посветен на патрона на училището, който се проведе в залата на Център за подкрепа на личностното развитие на децата – Общински детски комплекс. Тази година той бе изпъстрен с много различни и атрактивни изпълнения, които бяха разпределени в два концерта в две части. Чрез стихотворения, музика, песни и танци участниците  изразиха не само почитта си към Апостола, но и доказаха, че достойно носят неговото име. След вълнуващите думи на водещите Лора , Адилена, Михаела и Анатоли началото на концерта поставиха учениците от Iв с изпълнение на стихотворението “Училище любимо, носиш име свято“ с ръководител Надежда Арсова и учениците от IXв клас с ръководител Илиян Тосков, които представиха рецитала „Две следи“. Прекрасни стихове, изпълнени с признателност и преклонение. Казани на място, с тежест и лишени от ненужна украса. Своята признателност към делото на Апостола изразиха и малките рецитатори от Iб, IIг, IVв и Vа клас с рецитали, посветени на любимото училище и на патрона на училището. Особено емоционално бе изпълнението на литературно-музикалния поздрав „За теб, Българийо“ от малките рецитатори от IIIб клас с ръководители Николина Иванова и Мария Димитрова. Вълнуващо бе и изпълнението на малките актьори от IIв клас със сценката “Чедото“  и учениците от Vа клас, които представиха сценката„ Делото на Левски“. Вокална група ученици от начален етап изпълниха патриотичните  песни  „Къде си, вярна ти любов народна?“ и „Радецки“.

 

Всеки човек се ражда с някакъв талант, но за да успее с него, първо трябва да го открие. Да работи всекидневно и упорито, за да го развие. Да, нашите таланти ги откриват учителите. Те са тези, които заедно с родителите работят системно и упорито, за да ги развият. Защото успехът се крие в 5 процента талант и 95 процента труд. С талант и труд се постига всичко. Доказателство за това бе прекрасното изпълнение на синтезатор от Ерен Али и Илкер Илиев, които изсвириха“ Песен за Райна Попгеоргиева“ и изпълнението на песента “Есенни листа“ от група ученици по Национална програма “Заедно в изкуствата и спорта“ с ръководител Митко Карамфилов.

В песните и танците се разкрива многообразието на народния гений и талант. Жизнерадостни или тъжни, те винаги са истински и вълнуващи. Особено атрактивно бе представянето на модерен танц от талантливите танцьори на Iб клас, а учениците от  Iв клас забавляваха публиката с изпълнението на „Танц на малките пожарникари“,  IVа клас, грабнаха аплодисментите на публиката със своя танц с чадъри. Младите таланти на музикален клуб „Карамфилче” завладяха присъстващите с китка от родопски песни. Доказателство за талантите в нашето училище бе представянето на учениците от група „Танцово изкуство“ по Национална програма “Заедно в изкуствата и спорта“ и фолклорна танцова група “Пъстра китка“ с ръководител Даниела Бояджиева, изпълнението на „Боалийско хоро“ от учениците от V клас. Приповдигнат дух, музика и ритъм, координация и танц в едно- това бе маршовата композиция на спортните мажоретки, която постави края на празника.

Знаейки кой е Левски, пеейки песни и стихове в негова слава, изричайки думите му на глас, доказва, че учениците на СУ “Васил Левски“  са горди и стойностни хора, защото неговото „Народе???“ и до днес неразгадано, ни кара да се замислим и да помним своите светли герои.

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *