„Принцесата и граховото зърно“ в кукления театър в Кърджали провокира с нов прочит Любимата Андерсенова приказка събра малки и големи зрители на премиерата

Ваня ИВАНОВА

В слънчевия неделен ден мнозина родители в Кърджали отделиха време да заведат децата си на куклен театър. Класическото заглавие на Ханс Кристиян Андерсен „Принцесата и граховото зърно“ привлече на премиерното представление на ТМЦ.

Постановката и сценографията на спектакъла са на Жулиета Колева, а сценичният вариант е дело на Стефан Янков. Прекрасната музика е на незабравимия Борис Карадимчев.

Малките и големите зрители имаха възможността да гледат един по-различен прочит на класиката и да потърсят отговор на въпроса Защо една принцеса не може да заспи?

Специално за вестник „Нов живот“ режисьорката Жулиета Колева каза: „Стига вече с трупане на богатства, с тази меркантилност, която ни заобикаля. Всички трябва да обърнем внимание на истинските ценности – към добротата, към любовта, към състраданието. Не само да трупаме имоти и вещи. Нашата принцеса не е принцеса, а обикновено момиче. Не може да заспи, не заради грахчето, а от любов, заради това, че вече е влюбена. И любовта надделява. Основното послание е да наблегнем на чувствата и на любовта. Това е важното нещо в живота“.

Режисьорката Жулиета Колева

В спектакъла има всичко – крал, кралица, принц, принцеса и едно грахово зърно. И една истинска любов. Актьорите Сибел Азисова и Якуб Якуб ни водят в света на Андерсен чрез единството на кукла и актьор.

Класическото заглавие „Принцесата и граховото зърно“ вече е в репертоара на ТМЦ – Кърджали, а следващата дата, на която може да гледате постановката, е 10 март.

Снимки: Ваня Иванова

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *