Детският етнофестивал в Минерални бани очаква своите участници

Живко ТЕНЕВ

Продължава регистрацията за участие в 21-я Международния детски етнофестивал „Децата на Балканите с духовност в Европа“, който се провежда в Община Минерални бани. Организатори на проявата са КНСБ, Благотворителен фонд „Д-р Желязко Христов“ и Община Минерални бани.

Целта на фестивала е създаване на възможности за развитие потенциала на децата за творческа изява и откриване на млади таланти в областта на музикалното и танцово изкуство. Освен това фестивала цели да бъде съхранена автентичната култура на етносите от региона, нейното отражение в общото европейско културно пространство и принос към поддържане културното многообразие на Европа и света, както и поощряване и интеграция на деца със специални потребности. Медиен партньор на фестивала от 2013 г. е Българската национална телевизия. Всяка година екип на БНТ изготвя документален филм и два концерта от детския етнофестивал с най-вълнуващите изпълнения на участниците. Те се състезават в три възрастови групи – от 5 до 18 години в категориите: вокал – фолклор, поп, джаз и рок пеене, инструментал: -фолклорни и класически музикални инструменти, танц: – фолклор, съвременни танци /модерен балет, street dance, хип-хоп/, характерни танци и класически балет.

21-ят Международен детски етнофестивал „Децата на Балканите – с духовност в Европа“ ще се проведе на 31 май и 1 юни в Летния театър на община Минерални бани. През втория ден след края на фестивалната програма ще бъде и официалното награждаване на отличените участници. Очаква се участие да вземат деца от различни етноси и региони на България и чужбина. Ще бъдем щастливи да посрещнем гости от Босна и Херцеговина, Грузия, Индия, Молдова, Румъния, Северна Македония, Сърбия, Турция и други държави, заявиха организаторите. Крайният срок за регистрацията на участниците е 10 април т.г.

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *