Зеолит от Кърджали е в основата на нов продукт за пречистване на отпадни води Разработката бе отличена като най-добро постижение сред всички фирми в Имерис Груп

  • За връчване на наградата от Франция пристигнаха авторите на разработката и представители на висшия мениджмънт на компанията

Валентина ИВАНОВА

Нов минерален продукт за пречистване на отпадни води е създаден в „Имерис Груп“. Той получи наградата Challeange 2023 за устойчивост на продуктите. С нея се отличават най-добрите постижения сред всички филиали на компанията.

В основата на разработката е използвана суровината зеолит, която се добива в Кърджалийско. Затова церемонията по връчване на наградата се проведе в „Имерис Минералс България“ в Кърджали. От Франция пристигнаха двамата автори на разработката Гийом Дарак и Наташа Килен, както и Гийом Делакроа и Франсоа Куентин, вицепрезиденти, и Тиери Кастеран, директор „Устойчиво развитие“ на Имерис Груп за Европа, Азия, Тихоокеанския регион и Близкия Изток. Гостите бяха посрещнати от домакините Дионисиос Котинис, управляващ директор и Йордан Карагьозов, изпълнителен директор, на „Имерис Минералс България“.

Новосъздаденият продукт представлява минерален разтвор от естествен произход, специално предназначен за абсорбция на амоняк в промишлени и общински отпадъчни води. Той ще бъде произвеждан в предприятието в Кърджали.

На връчването на награда в Кърджали Гийом Делакроа обясни какво е  критичното значение за устойчиво снабдяване с безопасна вода и отговорното управление на заустването на отпадните води за опазване на околната среда и местните общности. Той поздрави авторите и  благодари на всички служители в Кърджали за тяхната безценна оперативна подкрепа и за домакинството на събитието.

Припомняме, че «Имерис Минералс България» е компания с дългогодишни традиции в добива и преработката на нерудни полезни изкопаеми като бентонит, перлит и зеолит, част от френската мултинационална компания „Имерис Груп“.

Основните суровини, които дружеството използва за производството, се добиват в района на град Кърджали. Продуктите на фирмата са добре познати на вътрешния и международния пазар и са еталон за качество.

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *