Борим туберкулозата в Седмицата на отворените врати в Кърджали От 18 март прегледи се извършват в белодробното отделение на областната болница от 9 до 12 часа

Нов живот

Многопрофилната болница „Д-р Атанас Дафовски“ в Кърджали обяви Седмица на отворените врати за туберкулозата. Тя започва на 18 март и ще продължи до 22 март. Прегледите се провеждат в белодробното отделение на 6 етаж от 9 до 12 часа.

Целта на Седмицата на отворените врати да се повиши обществената информираност по отношение на туберкулозата, която е лечимо заболяване, ако бъде открита навреме и се проведе качествено лечение.

Ако имате продължителна кашлица, висока температура или необяснимо губите тегло, обърнете се към специалистите в пневмо-фтизиатричното отделение. При преценка от лекар, може да ви бъде назначено изследване с рентген, проба «Манту» и др.

В битка с болестта всяка година се провеждат 4 кампании, като мартенската обикновено е около Световния ден за борба с туберкулозата, който се отбелязва на 24 март.

На тази дата се навършват 142 години от откриването на Mycobacterium tuberculosis (причинител на туберкулозата) от д-р Роберт Кох. През 1882 г. той публично представя своята забележителна лекция: „За туберкулозата” пред Берлинското физиологично дружество. За това откритие великият учен е удостоен с Нобелова награда през 1905г.

24 март се чества като Световен ден за борба с туберкулозата, след предложението на Световната Здравна организация и Международния съюз срещу туберкулозата и белодробните болести от 1982 г., в чест на 100 години от откритието на Роберт Кох.

Последвайте ни и във Facebook

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *