Сифилис и гонорея плъзнаха в Европа Все по-разюздано сексуално поведение

Числата очертават сурова картина

Инфекциите, предавани по полов път, са се увеличили в цяла Европа през 2022 г., като регистрираните случаи на гонорея са скочили почти наполовина, предаде Ройтерс, позовавайки се на най-новите данни, публикувани от Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията (ECDC).

Данните сочат, че случаите на сифилис са се увеличили с 34 процента спрямо предходната година до над 35 000, а случаите на хламидия – с 16 процента до над 216 000.

Скок с 48 процента до над 70 000 бележат случаите на гонорея.

„Цифрите очертават сурова картина, която се нуждае от незабавните ни внимание и действия“, каза директорът на ECDC д-р Андреа Амон на пресконференция по този повод.

Случаите на лимфогранулома венереум и вроден сифилис, при които инфекцията се предава от майката на плода, също са се увеличили, отчитат от центъра. Според ECDC сред причините за трайния ръст е увеличаването на по-рисковото сексуално поведение.

Скокът на инфекциите сред младите хетеросексуални хора според последните данни, и по-специално сред младите жени, може да се дължи на промяна в сексуалното поведение след пандемията.

По думите на д-р Андреа Амон страните в Европа трябва да се съсредоточат върху усилията за тестване, лечение и превенция, а хората трябва да използват предпазни средства.

Източник: trud.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *