ТЕЛК свидетелство вече ще се издава само по документи

Правителството в оставка публикува промените, които би трябвало да съкратят сроковете за чакане на решение от Териториални експертни лекарски комисии (ТЕЛК) за освидетелстване на инвалидност.

Според решението на Министерския съвет броят на ТЕЛК комисиите ще се увеличи близо двойно и такива трябва да има във всички държавни и общински многопрофилни болници, а в университетските – най-малко по две. В комисиите ще трябва да се включат началниците на клиниките в съответната болница или предложени от тях лекари. Този текст обаче много вероятно ще остане пожелателен, защото попълването на комисиите и сега е изключително трудно.

Друга от важните промени е, че експертното решение трябва да се издава в рамките на три месеца от подаването на документите в картотеките, а не три месеца от постъпването на документите в ТЕЛК комисиите, както е сега. Но и сега сроковете не се спазват, и според една разпространена наскоро справка от МЗ 38 от 75 комисии закъсняват извън срока.

Самото освидетелстване от ТЕЛК комисия пък ще се прави само по документи, освен ако състоянието на човек не изисква преглед в болница или в дома му, или ако медицинските му документи са унищожени или изгубени.

Според приетите промени обжалвано в Националната експертна лекарска комисия (НЕЛК) решение ще може да се връща само веднъж, и ако новото решение на ТЕЛК отново стигне до националния орган, оттам ще го решават по същество въз основа на наличните документи.

Официализираните днес промени бяха анонсирани на 7 февруари.

Тогава се очакваше да се узнае окончателният вариант, когато документацията бъде публикувана в правната система на Министерския съвет (това е факт от днес).

Промените изглеждат доста подобни на проект, внесен през април 2023 г. от служебния здравен министър Асен Меджидиев. Тогава обаче неговите идеи не бяха одобрени в рамките на мандата на последния служебен кабинет.

Източник: sega.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *