Жълт код за опасно силен вятър е обявен за днес в област Кърджали Не оставяйте отворени прозорци и обезопасете терасите

Жълт код за силен вятър е обявен за днес за 18 области в страната – Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Русе, Велико Търново, Разград, Габрово, Силистра, Търговище, Добрич, Шумен, Бургас, Варна, Ямбол, Хасково, Кърджали, съобщиха на сайта си от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Заради очакваното засилване на вятъра от Столична община предупредиха хората да бъдат внимателни при придвижването си. Освен това на жителите на София се препоръчва да затворят добре прозорците и да обезопасят от незакрепени предмети терасите на домовете си.

От кметството призовават и изпълнителите да проверят строителните кранове, скелета и огради на обектите си, а търговските фирми да обезопасят рекламно-информационните елементи от обектите си.

Във връзка с поривите на вятъра днес и прогнозата за очаквано увеличение на тези пориви, екипите на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ на Общината са на терен и извършват обходи на място, а при нужда ще реагират на сигнали, увериха от СО.

От Планинската спасителна служба (ПСС) пък предупредиха, че не са добри условията за туризъм в планините. Снегът все по-бързо се топи, терените са меки, температурите са високи, като на височина над 1800 метра са над 10 градуса, казаха от службата пред БТА.

На места по билата духат силни ветрове, но не навсякъде. Все още има условия за зимни спортове по курортите, но се очаква сезонът да приключи към края на седмицата, допълват от ПСС.

В планините ще бъде предимно слънчево с временни увеличения на облачността и на отделни места ще превали и прегърми. Ще духа силен и бурен югозападен вятър, който през деня малко ще отслабне и ще се ориентира от запад-северозапад и с него ще нахлува по-хладен въздух. Сутрешната температура на височина 1200 метра ще бъде около 16°, на 2000 метра – около 8° и през деня ще се понижава, сочи прогнозата на НИМХ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *